|

Minuteman III rakétában okozott kárt a hiányos szakképzés

Az USAF illetékesei eddig csendben ültek a dolgon, de a közelmúltban egy vizsgálat kapcsán napvilágot látott, hogy 2014 májusában nagyjából 1,8 millió dolláros kárt okoztak az egyik Minuteman III interkontinentális ballisztikus rakétában az ellenőrzésére kiérkezett karbantartók.

Balról jobbra: LGM-118 Peacekeeper, LGM-30G Minuteman III, LGM-30F Minuteman II | Fotó: USAF

Balról jobbra: LGM-118 Peacekeeper, LGM-30G Minuteman III, LGM-30F Minuteman II | Fotó: USAF ,

A szóban forgó rakéta egyike annak a 150 ICBM-nek, melyek az Wyoming állam délkeleti régiójában fekvő F. E. Warren légibázis körüli, 3 tagállam területén elterülő rakétamező területén lapítanak a földben. Mivel az eset a Colorado államban található Peetz települést említi, minden bizonnyal a Juliett Flight 10 rakétájának egyikében okoztak kért a nem megfelelő tudás birtokában lévő karbantartók.

Az F.E. Warren légibázis könyéki rakétamező. | Adapted from Historic American Engineering Record, National Park Service, Clayton B. Fraser, 1997.

Az F.E. Warren légibázis könyéki rakétamező. | Adapted from Historic American Engineering Record, National Park Service, Clayton B. Fraser, 1997. ,

Akiket egyébként azért küldtek ki, mert egy előző napi rutin (táv)ellenőrzés kapcsán a szóban forgó rakéta üzemen kívüli státuszt jelezett vissza az irányítóközpontja felé.

Az USAF által közzétett publikus információk szűkszavúak, csak annyit árulnak el, hogy a későbbi vizsgálat alapján a 3 fős karbantartó csapat egyértelműen nem volt a helyzet magaslatán, vezetőjük nem követte az előírást és nem rendelkezett a kellő szakismerettel, hogy tisztában legyen azzal milyen problémák jelentkezhetnek a rakétán való munkálatok során.

Az kiadott anyag alapján az érintett 3 fő ballisztikus rakétákkal kapcsolatos engedélyeit bevonták, ám azóta már újból megszerezték a szükséges minősítéseket az USAF által azóta módosított anyagból való újbóli levizsgázással.

Képzésre használt Minuteman III. | U.S. Air Force photo/John Turner

Képzésre használt Minuteman III. | U.S. Air Force photo/John Turner ,