|

Quiet Bird – Titokzatos lopakodó a Boeingtól

Az amerikai óriásvállalat az idei év folyamán képeket hozott nyilvánosságra egy eddig ismeretlen projektről, melyet Quiet Bird néven említettek.

A 60-as évek elején – több mint két évtizeddel az F-117 Nighthawk első repülése előtt – a Boeing kansasi Wichita-ban található üzemében egy olyan kísérleti repülőgép tesztjeit végezték, mely talán a világ első csökkentett észlelhetőségű típusa volt. A „Model 853” jelzésű gépet „Quiet Bird”, azaz „Csendes Madár” néven illették, egyedi kialakítású sárkányszerkezetét különleges, „változó sűrűségű”, nem fémes anyaggal borították.

Forrás: Boeing

Forrás: Boeing ,

A ma divatos kifejezéssel technológiai demonstrátorként jellemezhető prototípusból csupán egy példány épült, mely sohasem repült: 1962 és 1963 folyamán tesztelték a Boeing létesítményében, főként a radarhullám-visszaverő és -elnyelő képességét vizsgálták.

Bár a tesztek kiváló eredménnyel zárultak, az USAF részéről akkor még nem érdeklődtek a megszerzett tapasztalat iránt. A Boeing azonban felhasználta őket későbbi programjaiban, például az AGM-86 ALCM (Légi Indítású Cirkálórakéta) jelzésű csapásmérő robotrepülőgép esetében. A Quiet Bird kialakítása nem mertül teljesen feledésbe, a Bird of Prey kísérleti repülőgépen számos vonása visszaköszön.

További képek:

Forrás: Boeing

Forrás: Boeing ,

Forrás: Boeing

Forrás: Boeing ,

Forrás: Boeing

Forrás: Boeing ,

Forrás: Boeing

Forrás: Boeing ,

Forrás: Boeing

Forrás: Boeing ,

AGM-86 ALCM

AGM-86 ALCM ,

Boeing Bird of Prey

Boeing Bird of Prey ,