|

HTKA Hírhalom 2015. 53. hét

A HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hét kezdetén.

Rekordnagyságot ért el a következő évre megszavazott katonai költségvetés Japánban. A 42,1 milliárd dollárból többek között 6 darab F-35A, 4 V-22 Osprey és 17 SH-60K helikopter beszerzését is finanszírozzák. Ezek mellett az RQ-4 Global Hawkokra és a KC-46 tankerekre is elkülönítették a következő években szükséges összeget.

A TASS hírügynökség jelentése szerint Oroszország 2016 elején megkezdi a megrendelt Sz-300PMU2-es légvédelmi rendszerek leszállítását Iránnak. Az első egység – melyet jelenleg a Kapusztyin Jar lőtéren tesztelnek – februárban érkezik meg az országba, míg a második augusztusban vagy szeptemberben.

Hamarosan szerződést kaphat a KF-X 5. generációs vadászbombázó kifejlesztésére a Korean Aerospace Industries. Meg nem nevezett forrásból származik a hír, miszerint a DAPA (Defense Aqusition Program Administration – védelmi beszerzésekért felelős iroda) december 28-án, azaz a mai napon írják alá a megegyezést, melyek alapján a KAI belekezdhet a részletes fejlesztésbe. A cél 2025-re a 6 repülőképes prototípus megléte.
Az programmal kapcsolatos legutóbbi hírcsokrunk itt érhető el.

Forrás: KAI

Forrás: KAI ,

Megérkeztek Afganisztánba az India által felajánlott Mi-25-ösök. A világ második legnagyobb népességű országa 4 támadó helikoptert ajándékoz, ezek az IAF egyik C-17-esének gyomrában érkeztek Afganisztánba. Az utolsó példány valamikor a héten kerül új hazájába.

A szállítmány első része | Forrás: alert5.com

A szállítmány első része | Forrás: alert5.com ,

A Pentagon 93 millió dollárt utalt át a Norhtrop Grummannak a Tern (Tactically Exploited Reconnaissance Node) program 3. fázisára december 24-én. A gyártónak 2017 novemberére kell előállnia a pilóta nélküli felderítőgép prototípusával, melytől elvárás a hosszú őrjáratozási idő közepes repülési magasságon, és a kisebb hajókról való üzemeltethetőség.

Tactically Exploited Reconnaissance Node | Forrás: alert5.com

Tactically Exploited Reconnaissance Node | Forrás: alert5.com ,


Újra felgyorsultak a tárgyalások Oroszország és India között az FGFA témájában. A Hindustan Aeronautics Limited elnöke, T Suvarna Raju nyilatkozott újságírók előtt, véleménye szerint a tárgyalásokat 6 hónapon belül lezárhatják. Vlagyimir Putyin és indiai kollégája, Narendra Modi is találkozik majd a közeljövőben, hogy megvitassák a közös munka további lépéseit.
Az indiaiak elégedetlenek az oroszok hozzáállásával, korábban többször is lehetett hallani a véleményüket mely szerint nem kapnak megfelelő beleszólási lehetőséget a fejlesztésbe, valamint a gép képességeit és árát is kritizálták. Utóbbival most változik a helyzet, Oroszország egy új csomagot ajánlott fel, melyben a technológiai transzfer a korábbi 6 milliárd dollárral szemben „csupán” 3,7 milliárd.

A General Atomics Aeronautical Systems átadta az Olasz Légierő utolsó két RQ-1 pilóta nélküli gépét. Az UAV leszállítása egyben egy hosszú történet végét is jelenti, ugyanis bezárult a Predator A verziójának gyártósora.

Az orosz védelmi miniszter, Sergei Shoigu december 23-án jelentette be a médiának, hogy Oroszország leszállította az ingyen felajánlott Sz-300-as légvédelmi rendszereket Kazahsztánnak.

Németország kivonta Törökországból az utolsó Patriot légvédelmi ütegét is. A járművek, fegyverek és a 250 fős működtető állomány december 22-én, hajóval hagyta el az országot.

Az Amerikai Haditengerészetnél úgy döntöttek, megkímélik egy repülőgép-hordozó személyzetét és a családjukat a sok költözéstől a következő 4 évben. A USS Nimitz az elmúlt 5 évben háromszor költözött új bázisra, és az eredeti terv az volt, hogy 2016 és 2019 között is ugyan ennyiszer helyezik át bázisukat Everett és Brementon között, azonban a haditengerészet fejesei úgy határoztak, hogy a hajó maradhat végig Brementonban, Washnigton államban.

A francia Védelmi Beszerzési Ügynökség (DGA – Defense Procurement Agency) újabb 7 példányt rendelt a Tiger HAD harci helikopterből. A 2017-ben és 2018-ban leszállításra kerülő forgószárnyasokkal 67 gépesre nő a Francia Haderő Tiger állománya.

Tiger HAD/E-5002 | Fotó: Eurocopter

Tiger HAD/E-5002 | Fotó: Eurocopter ,

A Szuhoj novoszibirszki gyára december 22-én teljesítette az idei évre szóló Szu-34-es megrendeléseket. 2015-ben 18 példányt adtak át, ugyan annyit, mint egy évvel korábban.

Idei utolsó Szu-34-es | Fotó: Sukhoi

Az azévi utolsó Szu-34-es átadása 2015 decemberében | Fotó: Szuhoj ,

A General Atomics termékei iránt érdeklődik India. Helyi források szerint a kormány 100 UAV beszerzését tervezte el, melyek az Avenger és a Predator XP típusokból kerülnek ki. Az üzlethez szükség van az Amerikai Kormány jóváhagyására is, hisz a két típusra exportkorlátozás van érvényben.

Újabb 3 CH-47F-re érkezett megrendelés Ausztráliából. Az Amerikai Kongresszust a Biztonsági Védelmi Együttműködési Ügynökség értesítette, Ausztrália a CH-47D-k leváltására szerzi be a forgószárnyasokat. Az üzlet költsége 180 millió zöldhasú, mely többek között tartalmaz 3 rakétaközeledésre figyelmeztető rendszert.

A szaúdi légvédelem megsemmisített egy Jemenből kilőtt ballisztikus rakétát, melynek célpontja a Szaúd-Arábia dél-nyugati partjainál található Jazan városa volt. A hírek szerint a fegyvert terroristák indították, ellencsapásként nem sokkal utána megsemmisítették az indítót.

A maláj védelmi miniszter cáfolta a híreket, miszerint országa JF-17-esek vásárlását tervezi. „Nem is hallottam még erről. Ez az első alkalom hogy hallok róla”, állt a miniszter úr nyilatkozatában, mikor újságírók szembesítették a kérdéssel.

Képek jelentek meg az interneten a kínai hajófedélzeti Szuhoj másolatról, a J-16-osról, melyen a szárnyvégi rakétaindító sínek helyén elektronikus zavarókonténerek láthatók.

Forrás: alert5.com

Forrás: alert5.com ,

Forrás: alert5.com

Forrás: alert5.com ,

Észtország megkapta az első szállítmány Mistral M3-as légvédelmi-rakétáit. A fegyverek Milan tankelhárító rakétákkal együtt érkeztek az országba.

Miután az Amerikai Haditengerészet kivonta állományából az S-3 Viking típust, több területen is hiány ébredt, köztük a tengeralattjárók felderítését megkönnyítő szonár bóják telepítése is gondot okoz. Helikopterekkel ugyan megoldják a dolgot, de ez jelentősen lassabb folyamat, így más megoldást keresnek. Ennek fényében a VX-30-as század egyik KC-130T gépének a rakterébe szerelték fel raklapokon a helikoptereken alkalmazott bója telepítő berendezést.

KC-130T szonár bója telepítővel | Fotó: U.S. Navy

KC-130T szonár bója telepítővel | Fotó: U.S. Navy ,

Az Airbus Helicopters a 14. és 15. példány leszállításával teljesítette a Japán Önvédelmi Tengerészeti Erők TH-135 megrendelését. A forgószárnyasokat kiképzésre használják, felszerelésük is ehhez igazodik.

TH-135 | Forrás: alert5.com

TH-135 | Forrás: alert5.com ,

Új pilóta nélküli felderítőgépet mutattak be Vietnamban. A HS-6L a HALE (High Altitude Long Endurance – nagy repülési magasság, hosszú őrjáratozási idő) kategóriába tartozik, meghajtásáról a Rotax 914 négyhengeres, turbófeltöltésű dugattyús motor gondoskodik, mellyel hatósugara eléri a 4000 km-ert. A 22 méteres szárnyfesztávolságú gép akár 35 órán át is a levegőben tartózkodhat, és felszerelhető akár optikai eszközökkel, akár radarral.

Múlt héten esett szó Tajvan újabb hatalmas fegyverbeszerzéséről. A Reuters hírügynökség információ szerint az Obama adminisztráció hamarosan rábólint az üzletre.