|

Az USAF most épp egy kicsit kitolná az A-10 nyugdíjazását

Jó ideje zajlik már a huzavona az A-10 csatarepülőgép kivonása körül – a legfrissebb hírek alapján az amúgy a típus kivonását leginkább sürgető USAF adna most még egy kis időt a Varacskosdisznóknak.

Az Amari Légibázisra érkezett 12 A-10C közül kettő gurul állóhelyére. | U.S. Air Force photo by Andrea Jenkins

Az Amari Légibázisra érkezett 12 A-10C közül kettő gurul állóhelyére. | U.S. Air Force photo by Andrea Jenkins ,

Hogy mennyit is, arról nem tudni, ám a U.S. Air Combat Command parancsnoka, Herbert J. Carlisle tábornok úgy nyilatkozott, hogy a jelenlegi és a közeljövőben várható közel-keleti és afrikai helyzet indokolttá teszik, hogy egy kicsit elhalasszák az A-10C gépek kivonását. Azt azonban hozzátette, hogy ez nem jelenti azt, hogy megváltozott azon álláspont, amit a Légierő a kérdésben az elmúlt években folyamatosan kommunikált a Kongresszus felé – miszerint ezeket a gépeket ki kell vonni, a felszabaduló humán és anyagi erőforrásokat pedig más, elsősorban az utódot jelentő F-35 programra kell koncentrálni.

A 2021-re tervezett végső kivonás elhalasztásáról persze végső soron az Ash Carter védelmi miniszter – Deborah Lee James a légierő minisztere – Mark Welsh tábornok, a légierő vezérkari főnöke alkotta triónak kell meghoznia döntést.

Az USAF állományában jelenleg mintegy 288 aktív állományú A-10-es található meg, melyekkel a Légiharc Parancsnokság, azaz a U.S. Air Combat Command gazdálkodik. A híres csatarepülőgép idén visszatért Európába, ahol többek között hazánkban is megjelentek. A legutóbbi áttelepülési fejlemény október második felében történt, mikor is az Egyesült Államok 12 A-10C csatarepülőgépet telepített a törökországi Incirlik légibázisra.

A-10C gépek taxiznak állóhelyük felé a törökországi Incirlik légitámaszponton