|

Csak 40 Gripenre van pénze Brazíliának?

A Brazil Légierő részéről a haderőnem pilótaképzésért felelős parancsnokságának helyettese, Waldeísio Ferreira Campos dandártábornok úgy nyilatkozott a hétvégén Dubai-ban, hogy jelenleg nem látja a realitását annak, hogy megtörténhessen a Brazil Légierő teljes, kiöregedett vadászgép állományának cseréje a svéd típussal.

A Dubai Air Chiefs Conference ideje alatt a Flightglobal-nak nyilatkozó dandártábornok azon a véleményen van, hogy bár a a JAS-39E/F jó döntés volt és a technológiai transzfer lezárultával a gépek alkotóelemeinek 70 százaléka Brazíliában készül majd, a brazil gazdaság problémái miatt a kormány vélhetően nem fogja tudni előteremteni a szükséges pénzösszeget ahhoz, hogy 100 gép körüli mennyiség állhasson szolgálatba. Campos szerint talán 40 gépre azért sikerül előteremteni az anyagi fedezetet.

Ez lényegében a Saab AB által 2013 decemberében megnyert F-X2 tender eredeti, 36 darabos gépmennyisége, nem pedig az az akár 108 gép, amiről egy évvel ezelőtt értekeztek a brazilok.

Azt ugyanakkor megerősítette, hogy folyamatban a brazil hajózók képzése és a Força Aérea Brasileira 2019-ben átveheti az első Gripen vadászbombázóját, az első 12 gépes század pedig Brazília középső régiójában, a főváros közelében áll majd fel. Hogy pontosan mikorra éri el a teljes feltöltöttséget arról nem beszélt, ugyanakkor a nyilatkozat alapján az első század kipipálása után előfordulhat, hogy mindössze évi 2 gépes ütemben érkeznek majd a brazil griffek.

Linköpingi csoportkép

Októberben megérkezett az első brazil mérnökcsapat a svédországi Linköpingbe. Most 46 fő érkezett, de összességében 350 brazil mérnök fordul majd meg Svédországban hosszabb-rövidebb időre. | Fotó: Saab AB ,

Ezen átadási tempó ugyanakkor nagyon sántít, hiszen az idén szeptemberben életbe lépett szerződés értelmében a Saab AB a brazil Embraerrel együttműködésben 2019-2024 között kell leszállítsa a tenderben megjelölt 36 gépes mennyiséget. Namármost tegyük fel, hogy már 2019-ben feltöltik az első századot, akkor további 5 év marad a további 24 gépre, azaz sehogy sem jön ki az említett, nevetséges évi 2 gépes tempó.

Kétüléses Gripen F koncepció - kifejlesztésében az Embraer is szerepet kap | Forrás: SAAB AB

Kétüléses Gripen F koncepció | Forrás: SAAB AB ,

Ráadásul az F-X2 tender 36 gépére a pénz is megvan, hiszen a 4,5 milliárd dollár összértékű beszerzés anyagi megtámogatásáról a brazil szenátus által a nyáron elfogadott svéd hitelt épp a napokban ratifikálta Dilma Rousseff brazil elnök. (Brazíliának a Svédország által nyújtott hitelt 2024-től, 25 év alatt kell visszafizetnie.)