|

A Boeing nyert Japánban is

A Boeing által fejlesztett KC-46A többfeladatú légi utántöltő repülőgép nyerte a Japán Önvédelmi Légierő (JASDF) tankerflottájának bővítéséről szóló tendert. A versenyben az Airbus Military A330 MRTT típusát utasította maga mögé.

A japán védelmi minisztérium október 23-án közleményben tudatta, hogy az amerikai gyártó nyerte a 3 darab légi utántöltő és szállító repülőgép beszerzésére kiírt tendert, melynek keretében KC-46A típusú gépeket szállíthat a JASDF számára. Az első gép átadása jövőre esedékes, míg az utolsó példány 2020-ig kell leszállítania a Boeing vállalatnak.

Forrás: Boeing

Forrás: Boeing ,

A KC-46A nem lesz teljesen ismeretlen a japánok számára, a Boeing 767-esen alapuló típus egy másik verziója KC-767J típusjelzéssel négy példányban már szolgálatban áll náluk. A KC-46A tovább növeli a légierő kapacitását, mivel a KC-767J-nél 30 százalékkal több üzemanyagot nagyobb hatótávolságra szállíthat el.

A JASDF vezetői már előre dörzsölik a tenyerüket, a megnövelt kapacitással jövőre tovább növelik az utántöltő-bevetések számát, részt vesznek majd a U.S. Navy F/A-18 Super Hornet vadászbombázóinak és a USMC MV-22 Osprey konvertiplánjainak légi tankolásában is.