|

Videó az Egyesült Királyság új fejlesztésű személyi felszereléséről

Az Egyesült Királyság Védelmi Minisztériuma a közelmúltban mutatta be egy rövid videó keretén belül elképzelését, hogy milyen felszereléssel látná majd el lövészeit a következő évtizedben.

Az FSV (Future Soldier Vision) program, szerves része a Brit Védelmi Minisztérium terveinek, mely kitűzött célja, hogy lehetőleg nagyságrendi előrelépést érjenek el a lövészeknek szánt felszerelések minőségét illetően. A videón bemutatott koncepció nem egy végleges termék, ez az eszköz a fejlesztések irányát szabja meg és a követelményeknek állít egy szintet amit a programban részt vevő cégek el kell érjenek. Jelen pillanatban a védelmi minisztérium egy 160 millió angol Font költségvetési keretet biztosított a fejlesztésekre, amit jelenleg a Dctl (Defence Science and Tecgnology Laborator) végez partnerségben a Brit Hadsereggel valamint Kinneir Dufort és SEA Ltd cégekkel. A fejlesztések előrehaladtával lehetőség nyílik majd további cégek bevonására is melyek esetleg eddig civil termékeket gyártottak.

A felszerelés legfontosabb elemei:

A sisak védi a fület és tartalmazza a fejhallgatókat is. A tetején az éjellátó kamerák találhatóak valamint oldalt-hátul a működésükhöz szükséges akkumulátorok.

A lövész szeme előtt egy HUD (heads-up display) lenne, melyen megjeleníthető az éjellátó berendezések valamint a fegyverre szerelt kamerák képe, térképek, szöveges üzenetek, stb.

A törzsön több részből álló “páncélzat”, amit feladattól függően lehet alakítani a legoptimálisabb védelemre. Ez még kiegészül egy olyan opcióval, hogy vészhelyzet (esetleges orvosi beavatkozás) esetén az egész lövedékálló mellény egy mozdulattal leoldható legyen. Itt kerül elhelyezésre még egy akkumulátor.

A testpáncél alá egy a katona élettani adatait figyelő szenzorcsomag kerül, egy kommunikációs eszközzel.

A felszerelés következő eleme a “fedélzeti” számítógép lesz. Ezen keresztül lesz a lövész rákötve a harctéri hálózatra. Ezen keresztül kap és oszt meg információkat.

A fegyver is valószínűleg új lesz. Jobb ergonómiát várnak el tőle, valamint ez is a feladat kívánalmai szerint alakítható lesz majd. Különféle célmegjelölő és szenzorcsomagokat lehet majd ráhelyezni feladattól függően.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.