|

Videó az Egyesült Királyság új fejlesztésű személyi felszereléséről

Az Egyesült Királyság Védelmi Minisztériuma a közelmúltban mutatta be egy rövid videó keretén belül elképzelését, hogy milyen felszereléssel látná majd el lövészeit a következő évtizedben.

Az FSV (Future Soldier Vision) program, szerves része a Brit Védelmi Minisztérium terveinek, mely kitűzött célja, hogy lehetőleg nagyságrendi előrelépést érjenek el a lövészeknek szánt felszerelések minőségét illetően. A videón bemutatott koncepció nem egy végleges termék, ez az eszköz a fejlesztések irányát szabja meg és a követelményeknek állít egy szintet amit a programban részt vevő cégek el kell érjenek. Jelen pillanatban a védelmi minisztérium egy 160 millió angol Font költségvetési keretet biztosított a fejlesztésekre, amit jelenleg a Dctl (Defence Science and Tecgnology Laborator) végez partnerségben a Brit Hadsereggel valamint Kinneir Dufort és SEA Ltd cégekkel. A fejlesztések előrehaladtával lehetőség nyílik majd további cégek bevonására is melyek esetleg eddig civil termékeket gyártottak.

A felszerelés legfontosabb elemei:

A sisak védi a fület és tartalmazza a fejhallgatókat is. A tetején az éjellátó kamerák találhatóak valamint oldalt-hátul a működésükhöz szükséges akkumulátorok.

A lövész szeme előtt egy HUD (heads-up display) lenne, melyen megjeleníthető az éjellátó berendezések valamint a fegyverre szerelt kamerák képe, térképek, szöveges üzenetek, stb.

A törzsön több részből álló “páncélzat”, amit feladattól függően lehet alakítani a legoptimálisabb védelemre. Ez még kiegészül egy olyan opcióval, hogy vészhelyzet (esetleges orvosi beavatkozás) esetén az egész lövedékálló mellény egy mozdulattal leoldható legyen. Itt kerül elhelyezésre még egy akkumulátor.

A testpáncél alá egy a katona élettani adatait figyelő szenzorcsomag kerül, egy kommunikációs eszközzel.

A felszerelés következő eleme a “fedélzeti” számítógép lesz. Ezen keresztül lesz a lövész rákötve a harctéri hálózatra. Ezen keresztül kap és oszt meg információkat.

A fegyver is valószínűleg új lesz. Jobb ergonómiát várnak el tőle, valamint ez is a feladat kívánalmai szerint alakítható lesz majd. Különféle célmegjelölő és szenzorcsomagokat lehet majd ráhelyezni feladattól függően.