|

Amerikai P-3 Orion települt be Skóciába

Mi is több alkalommal foglalkoztunk azzal, hogy a Nimrod típusú haditengerészeti járőrgépek kivonása, illetve az MRA4 változat fejlesztési programjának végső szakaszában, megfelelő helyettesítő gyors elérésének biztosítása nélküli leállítása nem feltétlen volt egy jó döntés az angol illetékesek részéről. Ez az utóbbi időben kezdi publikusan is megbosszulni magát.

Gondolunk itt a tavaly december elejei hírekre, melyben kiderült, hogy London kénytelen volt szövetségesei közül az Egyesült Államok, Kanada, illetve Franciaország segítségét kérni egy Skócia partjai menti, vélhetően orosz tengeralattjáró utáni kutatáshoz.

A kutatás tetőpontján elvileg két amerikai Lockheed P-3 Orion, egy kanadai Lockheed CP-140 Aurora, illetve egy francia Dassault Atlantique segédkezett a Royal Navy egy hadihajójának és a RAF egyik Sentinel felderítő gépének.

A friss hírek szerint úgy tűnik, hogy az amerikaik továbbra is jelen vannak: a helyi lakosok észlelései kapcsán a minisztériumnak szögezett kérdésre a múlt havival egyező válasz érkezett, azaz megerősítik, hogy szövetségeseiktől limitált időtartamra egy(?) haditengerészeti járőrgép jelenlétét kérték a skóciai RAF Lossiemouth légibázisra. Ahol közös gyakorlatok kapcsán egyébként rendszeres látogatók ezen gépek is – és ahol most a minisztérium közlése szerint a Royal Navy-vel összehangolt tevékenységet folytat, amiről azonban részleteiben nem kívánnak belemenni.

U.S. Navy P-3C Orion a skóciai RAF Lossiemouth légibázison az Exercise Joint Warrior 2014-1 hadgyakorlat ideje alatt. | Fotó: © UK MoD Crown Copyright 2014

U.S. Navy P-3C Orion a skóciai RAF Lossiemouth légibázison az Exercise Joint Warrior 2014-1 hadgyakorlat ideje alatt. | Fotó: © UK MoD Crown Copyright 2014 ,