|

Comet (A34) harckocsi

Comet (A34) harckocsi a Bundeswehr drezdai múzeumában. ,

Az angolok ún. cruiser harckocsijainak sorát erősítő Cometet sokan a 2. VH legjobban sikeredett angol tankjának tartják – bár a harcokból 1944. decemberi hadrendbe állításából adódóan már nem nagyon vette ki a részét.

A Comet a szintén 1944-től, de annak korábbi szakaszától, konkrétan Normandiától kezdődően csatározó Cromwell harckocsi továbbfejlesztése volt, melyet már olyan 77 mm-es löveggel szereltek, amivel hatékonyan tudta felvenni a harcot olyan ellenfelekkel, mint a Panther és a Tiger. A tervek szerint 3 000 példány készült volna, ám a háború vége 1 186 példányra limitálta az elkészült gépállományt. Ezek közül a háború lezárultáig elvileg 26 példány semmisült meg.

Comet harckocsik a Németország északnyugati régiójában található Weser folyónál, Hannover közelében 1945 áprilisának első hetében. Laing (Sgt), No 5 Army Film & Photographic Unit,

Az angol haderőben 1958-ig állt hadrendben, így megfordult Koreában is, ahol már a 2. világháborúról „lecsúszó”, részben a Cometre alapozó Centurionnal vállvetve harcoltak vele.