|

Megkezdődhet a Type 26 fregattok építése

Az angol védelmi minisztérium közleménye alapján megrendelésre került a Type 26 fregattok első köre – a Sir Michael Fallon védelmi miniszter által közöltek szerint a hajóosztály első 3 fregattjára mintegy 3,7 milliárd Fontos keret lett elkülönítve.

Aktuális Type 26 fregatt látványterv. | Forrás: BAE Systems ,

A védelmi miniszter elmondása szerint a várhatóan 2035-ig futó Type 26 program a hadihajók építési helyéül szolgáló Skóciában 1 700, míg a beszállítói lánc által további mintegy 1 700 munkahelyet teremt. Az ünnepélyes első lemezvágásra valamikor a hónap folyamán kerül majd sor, pontos ideje még nem ismert.

A BAE Systems részéről a Type 26 program igazgatója úgy nyilatkozott, hogy ebben a 3,7 milliárd Fontos árban a 3 fregatton felül benne van a korábbi szakaszok gyártási és beszállítói lánchoz kapcsolódó költsége, ám nem tartalmaz fedezetet az újabb körben megépítendő hajókhoz kapcsolódó előzetes beszerzések elindítására. Ehhez kapcsolódóan a minisztériumi bejelentésben az olvasható, hogy a második kör 5 fregattjának beszerzését a 20-as évek első éveiben tervezik letárgyalni. (Összesen 8 fregatt beszerzése van tervben.)

A Type 22 és Type 23 fregattokat váltó Future Surface Combatant / Global Combat Ship / Type 26 program kapcsán mi is számos alkalommal írtunk már a 7 évvel ezelőtti bejelentése óta eltelt években. Aki ezekre emlékszik az tudhatja, hogy egy, az eredeti felálláshoz mérten gyorsan jelentős költségcsökkentésen átesett hadihajóról van szó, melynek elsődleges feladata a tengeralattjárók elleni tevékenység lesz

A nagyméretű Type 26-os fregattok nem sokkal lesznek kisebbek, mint a Type 45-ös légvédelmi rombolók. ,

Fórum hozzászólások

 • beta
  Majdnem akkora, mint a Type 45.
  Az hagyján, de potenciálisan jobb is lehet. A Type 45 nem kapta meg a csapásmérő robotrepülőgépeknek szánt VLS indítókat, tehát első sorban légvédelmi, másod sorban ASW és ASuW feladatkörű romboló (utóbbinál ciki, hogy a Harpoon-ok élettartama véget ért, és új tudomásom szerint még nem lett rendelve, tehát igazából nincs ASuW képessége).

  A Type 26 ugyan nem rendelkezik olyan jó felderítő radarral, mint a Type 45, de ettől függetlenül van neki is 48db hatékony CAMM / Sea Ceptor rakétája, ami azért kb. az Aster-15 kategóriája. Tehát légvédelem terén nem sokkal marad el a Type 45-től. Ellenben lesz 24db csapásmérő képes VLS-e, amibe lehet ASuW / ASW / szárazföldi célok elleni robotrepülőgépet / rakétát tenni. Vagyis ASuW terén jobb is lehet, csapásmérőképesség terén pedig sokkal jobb, mivel a Type 45 egyszerűen nem rendelkezik ilyesmivel.

  A Type 26 fregattnak van besorolva, de simán elmehet rombolónak, ha a Type 45 romboló...
 • [​IMG] [​IMG]
  Az első egysége az osztálynak a HMS Glasgow 2025-ben lesz átvéve a gyártótól, 2027-re lesz harcképes. Vagyis a Royal Navy-nek majd 10 évet kell várnia az új fregattra. Összesen nyolc egységről beszélnek.

Ugrás a fórum topichoz