|

Megkezdődhet a Type 26 fregattok építése

Az angol védelmi minisztérium közleménye alapján megrendelésre került a Type 26 fregattok első köre – a Sir Michael Fallon védelmi miniszter által közöltek szerint a hajóosztály első 3 fregattjára mintegy 3,7 milliárd Fontos keret lett elkülönítve.

Aktuális Type 26 fregatt látványterv. | Forrás: BAE Systems ,

A védelmi miniszter elmondása szerint a várhatóan 2035-ig futó Type 26 program a hadihajók építési helyéül szolgáló Skóciában 1 700, míg a beszállítói lánc által további mintegy 1 700 munkahelyet teremt. Az ünnepélyes első lemezvágásra valamikor a hónap folyamán kerül majd sor, pontos ideje még nem ismert.

A BAE Systems részéről a Type 26 program igazgatója úgy nyilatkozott, hogy ebben a 3,7 milliárd Fontos árban a 3 fregatton felül benne van a korábbi szakaszok gyártási és beszállítói lánchoz kapcsolódó költsége, ám nem tartalmaz fedezetet az újabb körben megépítendő hajókhoz kapcsolódó előzetes beszerzések elindítására. Ehhez kapcsolódóan a minisztériumi bejelentésben az olvasható, hogy a második kör 5 fregattjának beszerzését a 20-as évek első éveiben tervezik letárgyalni. (Összesen 8 fregatt beszerzése van tervben.)

A Type 22 és Type 23 fregattokat váltó Future Surface Combatant / Global Combat Ship / Type 26 program kapcsán mi is számos alkalommal írtunk már a 7 évvel ezelőtti bejelentése óta eltelt években. Aki ezekre emlékszik az tudhatja, hogy egy, az eredeti felálláshoz mérten gyorsan jelentős költségcsökkentésen átesett hadihajóról van szó, melynek elsődleges feladata a tengeralattjárók elleni tevékenység lesz

A nagyméretű Type 26-os fregattok nem sokkal lesznek kisebbek, mint a Type 45-ös légvédelmi rombolók. ,