|

Állandó jelleggel Európába települnének F-22 Raptorok?

Az Air Force Association szeptemberi éves washingtoni konferenciáján a U.S. Air Forces in Europe (USAFE) parancsnoka, Frank Gorenc tábornok arról beszélt, hogy a nemrégiben Európába vendégeskedni küldött 4 F-22 Raptor komoly megerősítő értékkel bírt az európai szövetségeseik irányába. Mint mondta, azt nem tudja, hogy Putyin elnököt mennyire ijesztette el a dolog, de Washington szövetségeseire jó hatással volt.

F-22 európai áttelepülés infógrafika

A 4 Raptor Európába átdobásának alacsony erőforrás igényét szemléltető infógrafika. | Forrás: az USAFE facebook oldala ,

Természetesen felmerült a kérdés, hogy az USAF „csúcsragadozója” vajon állandó jelleggel is megjelenhet-e az európai kontinensen. Erre Gorenc tábornok úgy válaszolt, hogy a maga részéről azon lesz, hogy ezen képességet állandó jelleggel Európába hozza. Tisztában van vele, hogy vannak jelenleg magasabb prioritású megoldandó feladatai a légierőnek, de az USAFE azon lesz, hogy a Raptorok letelepedjenek Európában. Kihangsúlyozta, hogy a múlt hónap végén Európába érkező, azon belül is Németországba, Lengyelországba, majd Észtországba látogató Raptorok igazolták, hogy Európában megvan a szükséges infrastruktúra ezen 5. generációs vadászgép fogadására.

Az Egyesült Államokra a legnagyobb fenyegetést jelentő bélyeget Washingtontól nemrégiben megkapott Oroszország agressziójának ellensúlyozására az idei évben Washington Európában is bevezette a Csendes-óceáni régióban mér évek óta működő theater security package (TSP) gyakorlatot. Ennek lényege, hogy állandó jelleggel nem települnek amerikai alakulatok a régióba, ám rotációs alapon mindig vannak a térség helyi erőivel gyakorlatozó amerikai egységek a térségben. Az európai TSP gyakorlatot az egykoron állandóan Németországban tanyázott A-10 Warthog csatarepülők néhány példányának év eleje környéki visszatérte nyitotta – időközben egyébként ismét érkeznek Varacskosdisznók Európába. De érkeztek F-15C vadászgépek a Floridai és Oregoni Légi Nemzeti Gárdától is – mint ismert lehet az áprilistól októberig a kontinensen tanyázó 12 Sas közül 4 gárdista gép a múlt héten Kecskeméten jelent meg.

2-2 F-22 és A-10 alkotta kötelék az előttük haladő tankerből fotózva

F-22 és A-10 gépek alkotta kötelék valahol Észtország légterében idén szeptemberben. | Fotó: USAFE facebook oldal ,