|

Jól boldogul a kis UAV-ok észlelésével is a Saab Giraffe radarcsalád

A Saab AB által nemrégiben közreadott sajtóanyag alapján a svéd védelmi vállalat csoport által kínált, népes Giraffe radarcsalád hatékonyan bevethető olyan kisméretű, lassan mozgó célpontok észlelésére is, mint a hobbi kategóriás quadcopterek.

A mindezt biztosító ELSS (Enhanced Low, Slow and Small) funkciót még a tavasszal tesztelték / demonstrálták a Giraffe AMB változatot használó angoloknál. A Skóciában idén végrehajtott Bristow 15 név alatt futó tesztsorozat részét képző tesztekben 6 nap alatt összesen 100 UAV indítást hajtottak végre a svédek fejlesztésének tesztelésére. A RAF West Freugh bázis területén végrehajtott tesztek a kevéssé optimális környezet – tengerháttér, nagy mennyiségű madár – az ELSS funkcióval felvértezett Saab Giraffe radar megbízhatóan észlelte és kategorizált az alacsonyan, kis sebességgel repkedő drónokat, egészen a quadrocopter méretig. A kiadott sajtóanyag alapján a legkisebb drón amit a radar tesztelése során bevetettek 0,001 négyzetméteres radar keresztmetszettel rendelkezett. A Giraffe radar ezen drón célpontok észlelése közben egyébként teljes értékű lefedettséget biztosított a „hagyományos” észlelési feladatkörében is.

Azaz Giraffe radar felügyelt területeken a jövőben tessék óvatosan reptetni :)

Mivel a számos haderő által alkalmazott Giraffe család elég népes lényeges megemlíteni, hogy ezen képesség a teljes családban elérhető, nem csak a legutóbb tavaly frissített AMB esetében.

Saab Giraffe radarcsalád illusztráció | Forrás: Saab AB

Saab Giraffe radarcsalád illusztráció | Forrás: Saab AB ,