|

Öt új Giraffe radart mutatott be a Saab

A védelmi és biztonsági profilú Saab 5 új földi és tengeri Giraffe radarral bővítette kínálatát. Az új termékeknek köszönhetően a Giraffe típuscsalád nagy hatótávolságban képes ellenőrzés alatt tartani a légteret és ezzel egészen új képességet kínál a radar piacon.

A Saab sokoldalú radar portfóliója – köztük a megújult Giraffe AMB és az Arthur – már bizonyított a használat során. A radarokat ezúttal új technológiával és dizájnnal ruházták fel. A forgalomban lévő termékek mellett a Saab elkezdte az új AESA (aktív fázisvezérlésű) radar típusok gyártását földi és vízi használatra egyaránt.

Ezek a radarok, előre mutató tervezésüknek köszönhetően kategóriájukban egyedülálló teljesítménnyel és tulajdonsággal rendelkeznek. A Giraffe ezentúl minden légi felügyelet és védelem ellátására képes földön és vízen egyaránt.

A Saab több mint 30 éves tapasztalattal rendelkezik AESA radarok tervezés terén. Ennek a széleskörű tapasztalatnak, valamint annak köszönhetően, hogy a Saab jártas a radarok költségvonzati, teljesítményi, megbízhatósági és kialakítási kérdéseiben, egy egészen egyedülálló technológiai megoldás született. A Saab fejlett, felszíni telepítésű radarjai kiemelkedően hatékonyak a többszörös kihívást jelentő célpontokkal szemben még a legsűrűbb műveleti környezetben is.

„Büszke vagyok erre a fontos radarfejlesztési mérföldkőre”, mondta Micael Johansson, a Saab Elektronikus Védelmi Rendszerek üzletágának vezetője. „A radar termékkínálatunk immár minden elvárásnak megfelel, legyen szó akár kisebb, akár nagyobb hatótávolságú légvédelemről, légi felügyeletről, vagy igazi többfunkciós fegyver elhelyezésről.”

Forrás: Saab AB

Saab Giraffe radarcsalád illusztráció | Forrás: Saab AB ,

Az alábbi típusok tartoznak a Saab felszíni telepítésű földi és légi radar családjába:
Griaffe 1X és Sea Giraffe 1X: rövid hatótávolságú, X-hullámsávú AESA radarok, 3D funkciókkal, lenyűgöző teljesítménnyel és rugalmassággal.

Giraffe 4A and Sea Giraffe 4A: közepestől nagyobb hatótávolságig használható, ötvözi a légi felügyeletet és légvédelmet, a fegyver felismerő, figyelmeztető és lokalizáló képességet egy kis kisugárzású S-hullámsávú AESA alapú egységgel.

Giraffe 8A: nagy hatósugarú, S-hullámsávú AESA radar, ballisztikus rakétaelhárító képességgel, amely új szintre emeli a teljesítményt és a funkcionalitást.

Giraffe AMB and Sea Giraffe AMB: rövid-közép hatósugarú felderítő radarj, valamint irányító rendszer felszíni telepítésű légvédelmi eszközökhöz. Ezeket a harcban már bizonyított C-hullámsávú rendszereket nagyobb hatótávolsággal és lefedettséggel ruházták fel.

Arthur: A Saab már bevált C-hullámsávú, közepes hatósugarú fegyver-lokalizáló rendszere, amely meghatározza és érzékeli az ellenség fegyvereit. A már 80 példányszámban eladott rendszer teljesítményét és funkcionalitását most tovább tökéletesítették.

A Saab „In-Service” megoldásai szintén a radar család részét képezik. Ezt a szolgáltatást világszerte több mint 20 megrendelő használja. A Saab radar logisztikai támogató rendszerének köszönhetően teljes egészében megszűnik tulajdonlásból fakadó fenntartási költség, és bizonyítottan 98,5 százalékos a hosszú távú rendelkezésre állás.

A Saab közös radarfejlesztési megoldásokat is kínál, amelyek meghosszabbítják a radarok élettartamát még abban az esetben is, ha nem a Saab által gyártott radar rendszerekről van szó.

A Saab a világ egyik vezető radargyártója több mint 60 év tapasztalattal és több mint 3000 működő rendszerrel 30 különböző országban.

A Saab AB sajtóközleménye