|

HTKA Hírhalom 2015. 28. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

Első alkalommal láthatunk Legion POD-ot egy F-16-oson. A konténer egy beépített infravörös képalkotó rendszert tartalmaz, mellyel a radar használata nélkül is felderíthetők és azonosíthatók a légi célok. A Lockheed martin elmondása szerint az F-16-os nem igényel semmilyen szoftveres vagy hardveres módosítást az integrálás során. A Fighting Falcon mellett az F-15C-hez is ajánlják az eszközt, utóbbihoz várják az USAF megrendelését.

Fotó: Lockheed Martin

Fotó: Lockheed Martin ,

270 millió svéd korona (kb. 32,09 millió dollár) értékben kapott megrendelést a Saab az RBS70 légvédelmi rendszerre. A vásárló kilétét nem hozták nyilvánosságra, a csomag tartalma a tartozékokkal és a kiképzéssel egész ki.

Új elektronikai önvédelmi rendszert kaphatnak az UH-1Y forgószárnyasok. A berendezést egy konténerben helyezik el, melyet a helikopter az egyik oldalán hordozhatja. A fejlesztést a HX-21 nevű vállalat végzi, az első tesztrepülésre június 8-án került sor.

Fotó: U.S. Navy

Fotó: U.S. Navy ,

Dél-Korea után újabb megrendelést zsebelt be az Airbus az A330 tanker változatára, Ausztrália bővíti flottáját 2 géppel. Az új KC-30-asok 2018-ban érkeznek az Ausztrál Királyi Légierő Amberly bázisára. A vásárlással, mely 408 millió dollárjába kerül az ausztrál adófizetőknek, 7 gépesre bővül a kontinensállam utántöltő flottája.

A Zsukovszkij légibázison tesztelik a Szu-35Sz földi célok elleni kapacitását. Korábban már felkerültek a világhálóra képek az egyik példányról, ahogy 3 KAB-1500L lézeres irányítású bombával repül, ezt most kiegészítették 6 FAB-500 M-62 500 kg-os „buta” bombávala a szárnyak és a törzs alatti pilonokon. Mindez kiegészítve a szárnyvégi R-73-asokkal már jócskán 7500 kg feletti terhelést jelent.

Alaposan megpakolták ezt a Szuhojt | Forrás: russianplanes.net

Alaposan megpakolták ezt a Szuhojt | Forrás: russianplanes.net ,

Az orosz Rádió-Elektronikus Technológiai Konszern (Radio-Electronic Technologies Concern – KRET) egy új, a Tu-160 nehézbombázóhoz szánz navigációs rendszeren dolgozik. A berendezés a csillagok alapján határozza majd meg a repülőgép helyzetét. Az ANS-2009-es ha beválik, a Tu-160 mellett a PAK-DA felszerelésében is ott lesz.

A Svéd Haderő felső vezetője, Sverker Goransson nyilatkozott az Orosz Légierő egyre gyakoribb határhoz közeli repüléseiről. Elmondásra szerint a pilóták nagyon agresszíven viselkednek, és nem tartják be a különböző nemzetek katonai gépeinek találkozásakor fennálló szabályzatot: ha a svéd vadászok elfogják őket, az orosz gépek megbontják a formációt, veszélyesen közel repülnek és egy alkalommal infracsapdákat is szórtak, melyek majdnem eltalálták a Gripeneket.

Az Indiai Légierő repülőgép hiánya ideiglenesen tovább csökken az idén, ugyanis döntés született két MiG-27 és egy MiG-21 század feloszlatásáról. Ez háromszor 18 harci gépet jelent, ezeket egy új Szu-30MKI század felállításával pótolják.

Lakónegyedre zuhant az Indonéz Légierő egyik C-130B Herculese. A szörnyű balesetre június utolsó napján került sor Medanban, Indonézia egyik legnagyobb városában. A szállítógép fedélzetén 113-an tartózkodtak, közülük vélhetően mindenki az életét vesztette, továbbá a lakóházakban is sokan tartózkodtak a helyi idő szerint délelőtt 11:48-kor bekövetkező baleset idejében. A szemtanúk úgy nyilatkoztak, a becsapódás előtt egy robbanást láttak a gép fedélzetén. A baleset óta eltelt napokban megszólalt a légierő vezetője, Agus Supriatna vezérezredes: az eddigi adatok alapján a gép hajtóműhiba miatt zuhant le.

A világ másik felén, Argentínában sem úszták meg a június végét baleset nélkül, lezuhant a légierő egyik EMB-312 Tucano kiképzőgépe. A balesetre június 29-én került sor Arroyito városához közel, a pilóta a gépben vesztette életét.

Forrás: alert5.com

Forrás: alert5.com ,

A Bangladesi Légierő is veszteséget könyvelhetett el ugyan azon a napon, egyik F-7-es vadászgépük zuhant a Bengáli-öbölbe helyi idő szerint délelőtt 11:20-kor. A roncsokat megtalálták, a pilóta azonban egyelőre nem került elő.

Átvette első C-27J Spartan gépét az Ausztrál Királyi Légierő. A könnyű szállítógép június 30-án érkezett meg a Richmond légibázisra, az átvételi ceremóniát egybekötötték a reptér megalapításának 90. évfordulója alkalmából tartott megemlékezéssel.

A RAAF első C-27J Spartanja | Forrás: alert5.com

A RAAF első C-27J Spartanja | Forrás: alert5.com ,

Árokba hajtott Thai Királyi Légierő egyik F-16-osa június 24-én. A gép a hajtómű beindítása után megindult, és 100 méter haladt akaratlanul. A pilóta katapultált és megúszta az esetet, a gép pedig az egyik árokban kötött ki.

Az összetört thai F-16A | Fotó: Prasit Tangpraser

Az összetört thai F-16A | Fotó: Prasit Tangpraser ,

A Kamov gyártó jelentései szerint júliusban vagy augusztusban Algériában tartanak képességbemutatót a Ka-52 Aligator harci helikopterrel, és potenciális megrendelőként tekintenek az afrikai országra.

Ka-52 a 2009-es MAKS-on (Forrás)

Ka-52 a 2009-es MAKS-on (Forrás) ,

Június 23-án kapták meg tiszti rangjukat az Izraeli Légierő 170. ezredének tanulói. A csoport azért különleges, mert ők az elsők a zsidó állam légierejében, akik megkapták a kiképzést az M-346 Master kiképzőgépre.

44 órás repülésen vett részt az Amerikai Légierő 96. bombázó századának két személyzete. A két B-52H június 30-án szállt fel a Louisiana-i Barksdale légibázisról, majd repült Ausztrália fölé, hogy megszórják Delamere lőteret bombáikkal. A küldetés természetesen a Barksdale légibázison végződött, a két gép több mint 44 órát tartózkodott a levegőben egyhuzamban.

Érdekes képek kerültek nyilvánosságra néhány napja: a fotók a Szaúdi Királyi Légierő legújabb büszkeségét, egy F-15SA-t ábrázolják, nem kevesebb, mint 16 légiharc rakétával a gép pilonjain. Az elképesztő mennyiség a következőképpen jön össze: az illeszkedő póttartályok alján egymás mögött 2-2 AIM-120-as található, a szárnyak alatti belső pilonok oldalsó indítósínjeire 2-2 AIM-9X került. A pilonok alján, ahova hagyományosan a 600 gallonos pótosokat függesztik egy új fejlesztésű dupla indítósín látható, ezeken szintén 2-2 AIM-120-as helyezkedik el, és emellett a gépre felszerelték a szárnyak alatti külső pilonokat is, melyekre szintén dupla sínek kerültek, egyenként 2 Sidewinderrel.

F-15SA 8 AIM-120 AMRRAM és 8 AIM-9 Sidewinder rakétával | Fotó: Boeing

A korábban Szaúd Arábia által rendelt F-15SA 8 AIM-120 AMRRAM és 8 AIM-9 Sidewinder rakétával. Talán izraeli színekben is láthatunk hasonlót | Fotó: Boeing ,