|

Az A330 MRTT nyert Dél-Koreában

Mai dél-koreai bejelentés alapján Szöul Dél-Korea légierejének légi utántöltő képességének megteremtéséhez az Airbus Defense and Space ajánlatát választotta, azaz Airbus A330 MRTT gépek érkeznek majd a koreai félszigetre.

Mint arról korábban már írtunk Dél-Korea 2013-ban döntötte el, hogy belevág a saját tanker flotta kiépítésébe, melyet egyelőre 4 gép formájában képzelnek el. Első nekifutásban az Airbus A330MRTT és a Boeing KC-46 meccsáének indult a dolog, ám később becsatlakozott az Israeli Aerospace Industries, mely használt, de átalakított utasszállítókat kínál Boeing 767 MMTT (Multi Mission Tanker Transport) jelzéssel a tanker piacon.

Fotó: Airbus Military

Az évtized végére alakot ölt a NATO flottája is | Fotó: Airbus Military ,

A ROKAF számára 2019-ig leszállítandó 4 db Airbus A330 Multi Role Tanker Transport a források alapjáén 1,3 milliárd dollárnak megfelelő euróval terheli majd meg a dél-koreai költségvetést.

A döntést bejelentő szóvivő kitért arra, hogy az elsődleges döntési szempont az volt, hogy az Airbus portékáját jobban teljesítőnek minősítették a Boeing gépénél, ám a döntést megkönnyítette a jelenleg kedvező euró árfolyam is. Hogy ezzel mennyit is spóroltak arra nem tértek ki a nyilatkozatban.