|

Indiai gyártású Gripenekre tett ajánlatot Svédország

Mi is írtunk róla, hogy a gall kakas indiai problémáira nagy erőkkel rárepült a svéd griff – ennek kapcsán érkeztek most friss fejlemények, melyek elsősorban a svédek vadászbombázóját, a JAS-39 Gripent érintik egyelőre.

Áprilisban írtunk róla, hogy az indiai MMRCA tender győztes franciáknak egyelőre nagyon is hoppon maradását a rivális svédek gyorsan lereagálták és újból bejelentkeztek az indiaiaknál. Lehetőségként felmerült a Gripen újbóli bedobása, vagy egy kisebb horderejű üzletként az indiaiak immár nagyjából 3 évtizede évtizede fejlesztett, sorozatgyártásra máig nem teljes mértékben érett LCA Tejas gépébe történő besegítés.

A svéd védelmi miniszter, Peter Hultqrist eheti indiai látogatása előtt újból felmerült a kérdés, mit is ajánlanak majd. A svédek arra hivatkozván, hogy megvárják, míg India publikusan is nyilatkozik terveiről nem kívánták részletekbe menően kommentálni a mostani tárgyalásokat, ám más forrásokból azonban tudni, hogy a Gripen helyi gyártására tettek ajánlatot összhangban az indiai kormány által tavaly útnak indított Make in India programmal összhangban.

Gripenek a végszerelő soron | Forrás: Saab AB

Gripenek a végszerelő soron | Forrás: Saab AB ,

„Egy széles körű védelmi együttműködés létrehozásán dolgozunk Indiával. Ennek egy része a Gripen. Egy kiemelkedően hatékony és magas képességekkel rendelkező típust fogunk kínálni elfogadható áron és jó időkerettel. Látogatásom célja ezen folyamat beindítása, az erről szóló megállapodás aláírása.” – nyilatkozta Hultqrist a The Indian Express napilapnak.

A Gripen kapcsán elmondható, hogy a svédek kidolgozott tervekkel rendelkeznek a típus helyi gyártására – ami azért nem túl meglepő, hiszen a Saab AB versenyző volt a Gripennel a végül a francia Rafale győzelmét hozott, technolgóiai transzfert is magába folglaló MMRCA tenderen. Erről egyébként még tavaly beszélt a Saab India elnöke, Svédország egykori indiai nagykövete Lars-Olof Lindgren. Elmondása szerint rendelkeznek Make in India kompatibilis tervekkel – készen vannak a helyi gyárüzem tervei, megvannak a helyi beszállítók, stb.