|

Kormányközi megállapodással vásárolna újabb Rafale gépeket India

A napokban számolhattunk be róla, hogy a franciaországi látogatása alatt az indiai miniszterelnök 36 Dassault Rafale vadászbombázó szállítását kérte formálisan a francia elnöktől – a francia források szerint függetlenül az MMRCA programtól.

Pár nappal a bejelentés után az indiai védelmi miniszter hétfőn úgy nyilatkozott, hogy India a jövőben kormányközi megállapodások keretében tervezi újabb Rafale gépek beszerzését, kiiktatva a kereskedelmi tárgyalások által behozott bizonytalansági tényezőket. Manohar Parrikar védelmi miniszter azt ugyan nem mondta, hogy az indiai kormány lezártnak tekinti a Dassaulttal 126 db Rafale vadászbombázótól folyó tárgyalásokat, ám közlése szerint az elmúlt 3 évben zajlottakkal szakítás érdekében a India a francia kormánnyal való közvetlen tárgyalásokat preferálja.

Rafale l Forrás: dassault-aviation.com

Rafale l Forrás: dassault-aviation.com ,

Az MMRCA trender győztes Dassault Aviation és az indiai kormány közti, immáron 3 éve húzódó, szerrződést máig nem eredményező tárgyalások sarkalatos kérdése volt a technológiai transzfer, lévén India 108 gépet saját maga gyártana le. A technológia átadása körüli részletekben azonban nem tudott dűlőre jutni a két fél, miközben az árcédula vélhetően emiatt is csak nőtt és nőtt – az eredeti 12 milliárd dolláros összeggel szemben mostanában a 20 milliárd dollárt elérő végösszegről is lehetett olvasni. Ezzel kapcsolatban megjegyzendő, hogy Manohar Parrikar védelmi miniszter mostani közleményében ugyan kitér arra, hogy a Rafale valóban nagyon drága gép, de nem 20 milliárd dollárt nevez meg a 126 gép kapcsán, hanem hozzávetőlegesen 14,4 milliárd dollárt / 900 milliárd rúpiát.