|

Nyugati haditechnika iránt érdeklődik Vietnam

Vietnamban továbbra is napi rendi ponton van, hogy haditechnikai szállítóik terén több lábon álljanak, csökkentsék az Oroszországtól való függés. És bár az orosz haditechnika dominálta haderő részére korábban is történtek már kisebb beszerzések a másik oldal kínálatából most úgy tűnik, hogy ezúttal nagyobb beszerzésekre kerülhet sor.

A fejleményeket ismerő források alapján a Reuters arról számol be, hogy Hanoi vadászbombázók és tengerészeti járőrgépek iránt érdeklődik az európai és amerikai piacon, miután Washington tavaly októberben enyhítette Vietnammal szemben meglévő, haditechnikát érintő exportkorlátozásokat.

A Vietnami Népi Légierő jelenlegi legütőképesebb gépei a Flanker családból kerülnek ki: jelenleg 35 Flankert számlál az állomány, melyek mára már kisebb részét a 90-es években második felében beszerzett Szu-27SzK/UBK/PU gépek – összesen 13 db – teszik ki, míg az egyre nagyobb hányad a Szu-30MK2 gépeké. Ezen típusból legutóbb 2013-ban rendelt 12 darabot Vietnam, amit az orosz fél az idei év végéig szállít majd le.

A modern Szu-30MK2-esek azonban csak a géppark egy kisebb szeletét adják, abban jelenleg van 144 MiG-21-es is, melyek cseréje igencsak aktuális – a Kínával továbbra sem zökkenőmentes viszonyban álló Hanoi állítólagosan legalább 100 MiG-21-es utódlását kívánja megoldani.

Az európai gépek közül a svéd Gripen legújabb változata adja magát, mint ideális 21-es utód, ráadásul a svédek mást is tudnak biztosítani, ami a vietnamiaknak kellhet. Thaiföldhöz hasonlóan például Vietnam is választhat svéd vadászbombázó és légtérellenőrző párost.

Itthaporn Subhawong, a Thai Királyi Légierő parancsnoka tartja beszédét a háttérben lapító thai JAS-39D és Saab 340 Erieye előtt

A thai géppark új egyedeinek hivatalos bemutatója ,

A Reuters forrásai szerint az elmúlt időben a Saab AB mellett az Eurofighter konzorciummal, illetve az Airbus Defense and Space illetékeseivel folytattak tárgyalásokat a délkelet-ázsiai ország képviselői. Azaz úgy tűnik európai vonalon csak a JAS-39E/F Gripen és az Eurofighter Typhoon merült fel szóba jöhető megoldásként. A Reuters megkeresésére a vietnami védelmi minisztériumhoz hasonlóan egyik európai cég sem válaszolt.

A Boeing ellenben annyit azért közölt, hogy úgy vélik vannak olyan hírszerzési és felderítő platformjaik, melyek esetleg érdekelhetik a vietnamiakat.

A Lockheed Martin az európai riválisaihoz hasonlóan nem kívánt nyilatkozni az ügyben. Meg nem nevezett források alapján ugyanakkor a vietnamiak állítólag az SC-130J Sea Hercről, illetve a Korea Aerospace Industries és as Lockheed Martin közös termékéről, a Golden Eagle vadász változatáról, az FA-50-ről folytattak egyeztetéseket.