|

Japán több E-2D Hawkeye légtérellenőrző gépet vásárol

A Defense Security Cooperation Agency (DSCA) a napokban értesítette az Egyesült Államok Kongresszusát, hogy a Külügyminisztérium jóváhagyta 4 db Northrop Grumman E-2D Advanced Hawkeye értékesítését Japán részére.

Ez egyébként csak annyiban új hír, hogy változtak a darabszámok: az aktuális japán védelmi költségvetésbe tavaly januárjában ugyanis még csak 1 db E-2D beszerzése szerepelt, mely darabszámot időközben felfelé tornászta a japán kormány.

A kínaiak által meglehetősen gyakran kóstolgatott Japán Önvédelmi Haderő munkáját jelenleg 17 légtérellenőrző gép segíti: 13 Northrop Grumman E-2C Hawkeye és 4 Boeing E-767. Előbbi leginkább a U.S. Navy kapcsán lehet ismerős mindenkinek, míg utóbbi lényegében a B707-en alapuló E-3 Sentry, közismertebb nevén AWACS belsőségeivel ellátott B767.

Japán légi őrszemei közül kettő. A 2000-től hadrendben álló 4 E-767-es a 2014-es év végéig esik át azon a modernizáláson, mely az amerikai E-3G Block 45-ös kollégái szintjére hozza fel a japán gépeket. | Fotó: ken H

Japán légi őrszemei közül kettő. A 2000-től hadrendben álló 4 E-767-es a 2014-es év végéig esik át azon a modernizáláson, mely az amerikai E-3G Block 45-ös kollégái szintjére hozza fel a japán gépeket. | Fotó: ken H ,

Japán részéről tervben van annak vizsgálata, hogy megérné-e nekik a hazai fejlesztésű Kawasaki P-1 tengerészeti járőrgép alapjain saját légtérellenőrző gépet létrehozni. P-1 ezen típusváltozatának realizálódása esetén az új gépek a 20-as évek közepétől érkezhetnének és kezdenék meg az E-3C gépek nyugdíjazását.