|

HTKA Hírhalom 2015. 22. hét

HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

Sikeresen zajlott az indiai fejlesztésű Astra légiharc rakéta legutóbbi tesztje. Egy Szu-30MKI fedélzetéről indították a fegyvert, miközben a gép nagy G terhelésű fordulót hajtott végre. A DRDO két próbát is végrehajtott május 20-án, a második során tovább növelték az indítási túlterhelés mértékét. A rakéta mindkét esetben megfelelő módon eltávolodott az indító platformtól.

Astra tesztindítás | Fotó: DRDO

Astra tesztindítás | Fotó: DRDO ,

Képek kerültek nyilvánosságra Oroszországból egy új radarkonténerről. Az eszközt egy Szu-34-es törzs alatti felfüggesztőjére szerelve tesztelték, a benne található radar antennája oldalra néz. A radar funkciója ismeretlen, nem tudni hogy légi vagy földi célok felderítésére használatos, de feltételezve a típus feladatkörét, utóbbi valószínűsíthető.

Szu-34 oldalra néző radarkonténerrel | Forrás: alert5.com

Szu-34 oldalra néző radarkonténerrel | Forrás: alert5.com ,

Szu-34 oldalra néző radarkonténerrel | Forrás: alert5.com

Szu-34 oldalra néző radarkonténerrel | Forrás: alert5.com ,

Az Indiai Légierő tesztelte a helyi autópályák leszállóhelyként való használatát. Az ország északi részében található Uttar Pradesh tartományban a Yamuna gyorsforgalmi útra szállt le egy Mirage 2000-es május 21-én csütörtökön.

Fotó: Indian Ministry of Defense

Fotó: Indian Ministry of Defense ,

Az Orosz Védelmi Minisztériumból származó források a TASS hírügynökségnek a Buk-M3 légvédelmi rendszer képességeiről számoltak be. A fegyverrendszer hatótávolságát 25 km-el növelték elődjéhez képest, így az már túllépi a 70 km-t. Maximum 35 000 méteren haladó repülőgépek ellen indítható, ez nem változott a korábbi variánshoz képest. Külön hangsúlyozták, hogy a rendszer egyes paraméterei már az Sz-300-ast is felülmúlják, pl. a megsemmisítési valószínűsége állítólag 99,99%. A rendszert 2016-tól kaphatják meg a honi légvédelmi csapatok.

Chad Newkirk őrnagy lett az USAF állományának 11. pilótája, aki elért 1000 repült óráig F-22 Raptoron repülve. Az Alaszkában állomásozó 477th vadász csoport repülője áprilisban teljesítette a mérföldkőnek számító eseményt.

Chad Newkirk őrnagy gépe előtt | Fotó: U.S. Air Force

Chad Newkirk őrnagy gépe előtt | Fotó: U.S. Air Force ,

Képek láttak napvilágot a Sky Sword II légvédelmi változatának indításáról. A tajvani fegyvert a képen épp egy Knox osztályú fregatt fedélzetéről indítják, a legnagyobb különbség az eredeti, légiharcra optimalizált verzióhoz képest a gyorsító fokozat megléte. A képeket a fejlesztő cég, a Chung-Shan Institute of Science & Technology hozta nyilvánosságra.

Sky Sword II hajüfedélzeti indítása | Fotó: CSIST

Sky Sword II hajüfedélzeti indítása | Fotó: CSIST ,

A Dél-Koreai Kormány vizsgálatot kezdett a beszerzendő AW-159-esek ügyében. Szakértők szerint a helikopter nem teljesíti a haditengerészet által elvárt követelményeket, így nem kerülhetett volna sor a megrendelésére. A haditengerészet 3 tisztviselőjét gyanúsítják azzal hogy meghamisították az adatokat, sőt, állítólag a kiértékelésnél a típus egy másik verzióját használták. Mellettük 3 további személyt, köztük egy ellentengernagyot is felfüggesztettek kötelezettségei alól.

Az Ausztrál Királyi Légierő még idén átveheti első P-8A Poseidon tengeri járőrgépeit. A jövendőbeli pilóták jelenleg is Floridában tartózkodnak a kiképzésen.

Ismert, hogy a Magyar Légierő kedden elveszítette a 42-es oldalszámú JAS-39D Gripen vadászgépét. Az eset után a csehek és magyarok közösen kezdték meg az okok kivizsgálását, emberi vagy műszaki hibára gyanakodva. A Cseh Védelmi Minisztérium részéről már meg is érkezett a kivizsgálás eredménye, a cseh védelmi miniszter, Martin Stropnický nyilatkozata szerint nem műszaki hiba okozta a balesetet.