|

Dandár szintű NATO jelenlétet kérnek a Balti-országok?

A 3 Balti-ország az ukrajnai helyzet kibontakozása óta nem először kéri a NATO fokozott jelenlétét Moszkvára hivatkozván. Jelenleg erősen megnövelt létszámú a Baltikumi Légirendészet, illetve néhány száz főnyi amerikai katona is tartózkodik a régióban – legutóbb például nagyobb számú páncélossal, köztük M1 Abrams harckocsikkal érkeztek.

Friss hírek alapján úgy tűnik azonban, hogy a 3 állam számára ez nem elegendő, jelentősebb számú, – és ami lényeges – állandó jelleggel helyben állomásoztatott katonát akarnak látni szövetségeseik hadereiből területükön.

Dán M113-asok gyakorlaton. Afganisztánt is megjárták, míg jobbnak nem látták inkább a CV90 bevetését. | Fotó: danskpanser.dk

Dán M113-asok gyakorlaton. Afganisztánt is megjárták, míg jobbnak nem látták inkább a CV90 bevetését. | Fotó: danskpanser.dk ,

Minderről egy litván katonai szóvivő, Mindaugas Neimontas százados nyilatkozott nemrégiben, aki arról beszélt, hogy a Balti államok elképzelése egy NATO dandár, mely 1-1 zászlóaljat biztosítana a 3 ország részére. Közlése szerint litván, lett és észt tábornokok a közeljövőben közös kérelemmel fordulnak ez ügyben Philip Breedlove amerikai tábornok, a NATO európai erőinek parancsnoka felé.

Hogy a kérés teljesítése esetén mennyi katona állomásoztatását kénék, arról nem szólt a nyilatkozat, ám az átlagos dandárméreteket alapul véve 3000 – 5000 fő közötti létszámról lehet majd szó esetleg.