|

Továbbfejleszti és gyártásba veszi az An-32-est Szaúd-Arábia

Az Antonov múlt heti bejelentése alapján megállapodás jött létre az ukrán repülőgép gyártó vállalat és a szaúd-arábiai Taqnia Aeronautics között, melynek értelmében a szaúdi Taqnia befektetési és fejlesztési vállalathoz tartozó Taqnia Aeronautics továbbfejlesztett An-32-esek gyártásába kezd 2 éven belül.

Antonov An-32B (#3101) - Fuerza Aérea Mexicana - Mexican Air Force

A technológiai transzferrel megtámogatott gyártás ugyanakkor nem egy megszokott An-32-est fog eredményezni, hiszen az arabok köszönik, de nem kérnek a típus eredeti erőforrásaiból és avionikájából, ehelyett nyugati gyártókhoz fordulnak ez ügyben: a hajtóműveket a Pratt & Whitney Canada, az avionika egy részét pedig az amerikai Honeywell, illetve angol cégek szállítják majd a kettős, katonai – civil felhasználásra szánt, An-132 jelölésű géphez.

Az An-132 teljesítményével kapcsolatban egyelőre csak annyit tudni, hogy a tervek szerint hatósugara legalább kétszerese lesz az Antonov An-32-esének.

A hírek alapján a szaúdiak egyelőre 150 millió dollárt utaltak át az ismeretlen végösszegű számlából ukránoknak, a tervekben pedig legalább 8 gép legyártása szerepel.