|

Az Airbus Helicopters H225M nyerte a lengyel tendert

A közelmúltban két nagy összegű, kombináltan mintegy 8 milliárd dollár értékű, jövőbeni beszerzés terén is bejelentéseket tettek a lengyelek: a közepes hatótávolságú légvédelmi rendszer esetében a Raytheon nevével fémjelzett amerikai Patriot mellett döntöttek az európai MBDA rovására, míg a többfeladatú katonai helikopter tenderben az Airbus Helicopters lett favorizáltnak megnevezve.

A szóban forgó helikopter tender 2011 decemberéig nyúlik vissza – ekkor döntött úgy a lengyel vezetés, hogy a szovjet érából maradt forgószárnyasaik végleg megérettek a cserére. Az első körben elképzelt 26 darabos mennyiség gyorsan 70 darabra kúszott fel. Az akkor még Eurocopter néven futó Airbus Helicopters mellett az egyaránt komoly lengyel érdekeltségekkel rendelkező angol/olasz AgustaWestland és az amerikai Sikorsky nyújtott be érvényes ajánlatot.

Airbus Helicopters H225M  | Fotó: Airbus Helicopters

Airbus Helicopters H225M | Fotó: Airbus Helicopters ,

Az új forgószárnyasokkal a régi Mil Mi-8 és -17 helikoptereket váltják majd le |Fotó: Radomił Binek ,

Az időközben 50 darabos gépmennyiségre csappant tendert az Airbus Helicopters H225M „Caracal” – korábbi nevén EC725 – típusa nyerte. A 3 milliárd dollárra / 2,5 milliárd euróra taksált beszerzés realizálódása esetén a Lengyelországban összeszerelt gépek között a szállító változaton felül megtalálható lesz CSAR, MEDEVAC és tengeralattjárók elleni hadviselésre felkészített változat is.

Airbus Helicopters EC725 harci kutató mentő / CSAR demonstrációja Lengyelországban 2013 nyarán

A riválisaival szemben az Airbus Group nem rendelkezik lengyel gyárral, de a már meglévő lengyelországi jelenlété fokozni fogja, hiszen az idei év februárjában Łódź városában megnyitott, nagyjából 100 lengyel mérnököt foglalkoztatni fogó mérnöki iroda mellett helyi összeszerelő sort, illetve az EC725 főbb komponenseinek gyártását vállalni tudó üzemet nyit Lengyelországban. Szintén Lengyelország lakosság alapján második legnagyobb városában, Łódź-ban.

A védelmi minisztérium aktuális közleménye alapján a PZL Swidnik / AgustaWestland az AW149 típusára, míg a PZL Mielec / Sikorsky helyi gyártású S-70i helikopterére korábban benyújtott ajánlatai nem teljesítették a tender formális követelményeit.

Az EC725 lengyelországi tesztelése után várhatóan még az idei év vége előtt sor kerülhet a szerződéskötésre.