|

Zöld lámpát adott Washington a pakisztáni AH-1Z beszerzésnek

Az Egyesült Államok Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökségének (DSCA) közleménye szerint a külügyminisztérium áldását adta arra, hogy Pakisztán Bell AH-1Z Viper harci helikoptereket és Hellfire II rakétákat vásároljon annak érdekében, hogy a pakisztáni haderő precíziós csapásmérésre alkalmas, kitűnő túlélőképességű, nagy magasságokban is hatékonyan tevékenykedni tudó harci helikopterrel tudjon szembeszállni a szélsőségesekkel szemben.

Fotó: Bell Helicopter

AH-1Z | Forrás: Bell Helicopter ,

Összességében egy 952 millió dolláros csomagról van szó, mely elegendő arra, hogy Pakisztán 15 darabot vásároljon az AH-1 legmodernebb változatából és ezen gépmennyiséghez 1 000 darab AGM-114 Hellfire II páncéltörő rakétát tárazzon be. A DSCA nyilatkozatban szereplő számadatok alapján az árcédula minden a sárkánytól „külön számlázott” rendszerből 2 darabos tartalék mennyiséget tesz lehetővé.

Pakisztánban pár éve már napirenden volt a harci helikopter géppark megújítása, lévén az AH-1S és AH-1F Cobra gépeik már nem mai madárkák, melyen nem segített az iszlám szélsőségesek elleni harctevékenység jelentette fokozott tempó. Az egyre nehezebben harcképes állapotban tartható gépek cseréje érdekében Iszlámábád a Cobra újabb, már Super Cobra besorolású változatai után kezdett érdeklődni szövetségesénél. Azonban miután az ígéret csak nem akart realizálódni elkezdtek alternatív megoldás után nézelődni. 2014 nyarán első körben a Cobra-hoz hasonlóan híres-hírhedt katonai forgószárnyas, az orosz Hind exportváltozata, azon belül is a Mi-35M után érdeklődtek Moszkvánál. Röviddel ezt követően publikussá vált, hogy a török T-129, illetve a kínai Z-10 is szóba került a katonai vezetés köreiben lehetőségként, sőt az is felmerült, hogy esetleg a Mi-35 mellett párhuzamosan egy másik harci helikoptert is rendszeresítenének.

Moszkva 2014 őszén utalt rá, hogy részükről nincs akadálya a Mi-35 szállításnak. Kérdés, hogy ezen mennyiben változtat az, hogy Washington korábbi ígéretének megfelelően most már biztosítja a Super Cobra megújult, legmérgesebb változatát – azaz esetleg lesz-e AH-1Z / Mi-35M párosítás a pakisztáni haderőben.

AH-1Z Viper - harapása általában halálos | Fotó: Bell Helicopter

AH-1Z Viper | Fotó: Bell Helicopter ,