|

Pakisztán kínai harci helikoptert rendszeresíthet

Pakisztán vezetése a legutóbbi baleset óta prioritásként kezeli az öregedő helikopterflotta leváltásának kérdését.

Az ázsiai ország ’80-as években vásárolt AH-1 Cobra típusú harci helikopterekkel rendelkezik, melyekhez további használt példányokat vásároltak az Amerikai Egyesült Államokból és Jordániából, de egyre sürgetőbb az öregedő technika cseréje.

Június közepén számoltunk be arról, hogy Pakisztáni illetékesek kiszemelték a Mi-35-öst, mint potenciális váltótípust, most azonban újabb gyártók termékei kerültek be a látószögükbe.

Z-10 mozgásban | Forrás: hushkit.wordpress.com

Z-10 mozgásban | Forrás: hushkit.wordpress.com ,

Egyes források az AH-64 Apache-ot is emlegetik, de nem reális, mivel a korábbi tapasztalatok alapján a Kongresszus nem bólintana rá az eladásra. Komolyabb versenyző viszont a török TAI T-129 és a kínai CAIC WZ-10. Az európai típus esetében már próbálkoztak az eladással, kedvezményes első példányokat és helyi összeszerelő-üzemet is ígértek, azonban a török források is a kínai ajánlatot tartják a leginkább nyerőnek, mégpedig a rugalmas fizetési lehetőségek.

A hírek szerint azt is megeshet, hogy két típust is vásárolnak, párhuzamosan rendszeresítik a Mi-35-öst és egy másik forgószárnyast. Mindenesetre az már mindenképp előrelépés, hogy a pakisztáni vezetés látja a helikopterflotta egyre katasztrofálisabb helyzetét és kész forrásokat átcsoportosítani a helyzet megoldására.