|

HTKA Hírhalom 2014. 26. hét

HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

Hírhalom 26. hét

Hazai fejlesztéssel oldották meg a felderítés kérdését Mauritániában. A France 24’s arab televíziós csatorna hozott nyilvánosságra egy felvételt, melyen az FAIM (Mauritániai Iszlám Légierő) egyik Basler Turbo BT-67 repülőgépe látható FLIR kupolával az orra alatt, felderítő bevetés közben. A felderítőrendszer származási helye tisztázatlan, a kupola ugyanis nagyban hasonlít a FLIR Systems Star SAFIRE produktumára, ám a gyártó tagadja h szállított volna a nyugat-afrikai országnak. Ezek ellenére lehetséges az egybeesés, hisz légierő EMB-314 Super Tucano gépein is hasonló berendezés található, nem kizárt hogy azokat szerelték át a nagyobb hatótávolságú típusra. Az L-3 Wescam is szállított két MX-15 FLIR rendszert az országba, ezeket a Cessna 208 Caravan gépekre integrálták, viszont korábban ezen típusok mauritániai üzemeltetése is ismeretlen volt a világ számára, lehet hogy az egyikről átszerelték a felderítőrendszert a BT-67-re.

Ünnepélyes keretek között átadták a 200. NH90 helikoptert. A neves példány a TTH (Tactical Transport Helicopter – taktikai szállító helikopter) verzióból került ki, és a Belga Haderő 1. ezrede üzemelteti majd a Beauvechain légibázisról.

A 200. és egyben a Belga Haderő első szállító változú NH90-ese | Fotó: NHIndustries

A 200. és egyben a Belga Haderő első szállító változú NH90-ese | Fotó: NHIndustries ,

Múlt héten írtunk Jordánia azon tervéről, hogy APKWS raktéákkal szerelné fel AC-235 csatarepülőgépeit. Most a képesség további bővítése mellett döntöttek, újabb gép átalakításával. A választás ezúttal a CN-235 nagy testvérére, a C-295-re esett, melyből 2 példány üzemel a Jordán Királyi Légierő kötelékében. Az állami tulajdonú King Abdullah II Design and Development Bureau vállalat már meg is kötötte a szerződést az Aribus Military-val a fejlesztőmunka kivitelezéséről és egy gép átalakításáról. A fegyverzetet az AC-235 esetéhez hasonlóan szintén az ATK biztosítja, többek között a tűzvezető rendszert, optikai és radar szenzorokat, egy 30 mm-es oldalra néző M230 gépágyút, Hellfire valamint az APKWS rakétákat.

Két pilóta vesztette életét egy pakisztáni helikopter balesetben június 25-én. Éjjeli kiképzőrepülésre szálltak fel a Multan légibázisról, ám a közben kitört heves homokvihar és egy feltehetően bekövetkezett műszaki hiba miatt a forgószárnyas a kifutópályának csapódott. A helikopter típusát nem hozták nyilvánosságra.

Japánban a Misawa légibázist választották az első 20 F-35 állomáshelyéül. Az 5. generációs vadászbombázó 2017-ben áll szolgálatba, addigra a bázisnak is készen kell állnia a fogadására.

Kibővíti az F/A-18E/F Super Hornetek elektronikus felderítőképességét a Boeing. A tervek szerint a vadászbombázó változat is megkapja az EA-18G Growleren már használatban lévő ALQ-218 rendszert.

Új cirkálórakétával hajtottak végre éleslövészetet Kamcsatkán az oroszok. Az ismeretlen típus 6 példányát egy, az Ukrainka légibázisról felszálló Tu-95MS nehézbombázó indította útjára. A jelentés szerint a feladatot sikeresen végrehajtották, a fegyverek eltalálták a célpontjaikat.

Tu-95MS

Tu-95MS ,

Japánban két évvel halaszthatják a C-2 teherszállítók szolgálatba állítását, ugyanis komolyabb probléma merült fel egy légnyomásteszten. Utóbbira még januárban kerítettek sort, és a kipróbált példánynak probléma merült fel a rakodóajtajával. A források szerint a probléma megoldása akár két évet is igénybe vehet, így a 2015 elejére tervezett szolgálatba állítás akár 2017-ig is csúszhat. A Japán Önvédelmi Légierő 60 példányt rendelt a típusból a kiöregedő Kawasaki C-1 és Lockheed C-130H teherszállítók leváltására. A C-2 több téren is jelentősen felülmúlja elődeit, maximális terhelhetősége 30 tonna, hatótávolsága ekkora teher mellett pedig 5598 km.

Kawasaki XC-2

Hamarosan sor kerülhet az Indiában tavaly augusztusban vízre bocsátott nukleáris meghajtású INS Arihant tengeralattjáró első ballisztikus rakéta indítására. Fegyvernek a BO-5 típust választották, mely egy kis hatótávolságú, nukleáris robbanófejjel is felszerelhető rakéta. A tesztre 1-2 hónapon belül kerülhet sor.

Az Arihant-osztály kialakítását szemléltető ábra

Arihant-osztály – baby boomer ,

Új karabélyok beszerzését határozta el az Új-Zéland hadereje. Az egységek 1987 óta a Steyr AUG lőfegyverekkel vannak felszerelve, ezek váltótípusát jövőre választja ki a hadvezetés, a rendszeresítés pedig 2-3 év múlva kezdődhet. Az új fegyverrel 8800 Steyr-t küldenek nyugdíjba.

Steyr AUG | Fotó: wikipedia.org

Steyr AUG | Fotó: wikipedia.org ,

A Vostok 2014 hadgyakorlaton először próbálják ki az Orosz Hadsereg új mobil kommunikációs állomását. A rendszert egy Tiger könnyű terepjáróra szerelik fel, ezzel képessé válik a harctéri rádiózás és a parancsnoki központok műholdas összeköttetésére.

Végrehajtották az indiai fejlesztésű Astra légiharc rakéta első indítását. A kísérletre június 9-én került sor egy Szu-30MKI segítségével, majd június 20-án jött az ismétlés, ezúttal 6 km-es magasságból indították a fegyvert elektronikusan szimulált célpontra. A 3,8 méter hosszú rakéta 80 km-es hatótávolsággal rendelkezik, különlegessége a füstmentes szilárd tüzelőanyagú hajtómű. Mivel a teszteken minden a tervek szerint zajlott, hamarosan sor kerülhet az első valós légi cél elleni indításra is.

Astra első indítása Szu-30MKI-ről | Fotó: DRDO

Astra első indítása Szu-30MKI-ről | Fotó: DRDO ,