|

HTKA Hírhalom 2014. 19. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

HTKA Hírhalom

A Saab AB megkezdte a felkészülést a Gripen E sorozatgyártására. Ugyan még csak a prototípusok építése zajlik, a skandináv vállalat megkezdte a tárgyalásokat a lehetséges beszállítókkal. A program elején már 30 céggel megállapodtak, ezek többé-kevésbé részt is vettek a fejlesztésben, valamint a prototípusok gyártásában.

A kaliforniai központú Arcturus függőleges fel- és leszállásra képes UAV-ket mutatott be. Az alapkonstrukció nem új, csupán szárny alatti pilonokba integrált elektromotorokkal és emelőlégcsavarokkal „dobták fel” a korábbi típusaikat. A kialakítás előnye az alacsony súly és légellenállás.

Forrás: Arcturus

Forrás: Arcturus ,

A Brazil Légierő AGM-84L Harpoon rakétákkal szereli fel a Lockheed Martin P-3AM Orion típusú tengerészeti járőrgépeit. A DSCA május 6-án bejelentette, hogy a kongresszus rábólintott 16 darab Block II verziójú éles és 4 darab CATM-84L gyakorló rakéta, valamint a hozzájuk tartozó konténerek, kiszolgálóeszközök és tesztberendezések eladására. A szerződés értéke 169 millió dollár.

A török kormány némi késedelmet követően döntött az F-35-ös beszerzéséről. Egyelőre két példány beszerzését hagyták jóvá, de a távlati célokban egy 100 gépes flotta szerepel. Az F-35-ösök gyártásában a török ipar is jelentős részt vállal, mivel Törökország 3. szintű partner a JSF programban, emellett osztoztak a fejlesztési költségekben is.

Forrás: Lockheed Martin

Forrás: Lockheed Martin ,

A Lockheed Martin sikeres tesztet hajtott végre az ADAM (Area Defense Anti-Munitions) szárazföldi telepítésű lézerfegyverrel. A nagyenergiájú (10 kW-os) lézerrel körülbelül 1 mérföldre (1.6 kilométerre) lévő motorcsónakokat semmisítettek meg sikerrel. Az eszköz 5 kilométerre lévő célokat már képes követni, és 2 kilométerről már meg is képes semmisíteni azokat.

Nevadában április 25-én érdekes látvány fogadhatta az arra járókat, mivel a nemzeti gárda CH-47 Chinook típusú helikoptereivel a nagytestű állatok mentését gyakorolta, melynek keretében külső függesztéssel megreptettek egy lovat is.

Fotó: Mike Getten

Fotó: Mike Getten ,

Az ATK leszállította Jordánia számára az első csatarepülőgéppé alakított C-235-öst, mely az AC-235 jelölést kapta. A 30 mm-es gépágyúval ellátott masina bevetheti a Hellfire rakétákat is, emellett 70 mm-es, nem irányított Hydra rakéták indítására is alkalmas. A közel-keleti ország két gép átalakítását rendelte meg.

Jordánia a BAE Systems által gyártott APKWS-sel (Advanced Precision Kill Weapon System) szerelné fel AC-235-ös csatarepülőgépeit. A szándéknyilatkozatot már aláírták a 70 milliméteres, nem irányított Hydra rakétákból precíziós vezérlésű fegyvert „varázsoló” készlet eladásáról, amennyiben megvalósul az üzlet, a közel-keleti ország lesz a rendszer első külföldi üzemeltetője az Egyesült Államok után.

Forrás: BAE Systems

Forrás: BAE Systems ,

A Raytheon és a US Army végrehajtotta a TALON LGR tesztprogramját, melynek végén az APKWS „ellenfele” is bevethetővé vált az Apache harci helikopter D és E verzióin.

Május első napjaiban a lengyel és lett szervezésű NATO-hadgyakorlat keretében először hajtottak végre teherledobást a NATO Pápán állomásozó C-17-esei. A gyakorlat keretében május 2-án a 02-es gép az olaszországi Avianoból szállított Lettországba hadianyagot, melyet automata ejtőernyő-rendszerrel juttattak célba. Másnap lengyel és amerikai ejtőernyősök ledobása volt napirenden.

Az USAF bejelentette, hogy a JSTARS-flotta egy afganisztáni bevetés alkalmával elérte a 100 000. repült órát.

E-8C JSTARS Forrás

E-8C JSTARS Forrás ,

Forrás">Forrás">

Izrael vezetése kormánygép beszerzése mellett döntött. Idáig a politikusok szállítását a helyi légitársaságok végezték, ám a nagyobb rugalmasság érdekében saját géppel oldanák meg a feladatot. Az izraeli „Air Force One” beszerzését 60 napon belül kell lezongorázni és várhatóan egy Boeing 767 kategóriájú gép lesz a befutó.

A HAL (Hindustan Aeronautics Limited) leszállította a Dornier Do-228-asból kialakított repülő próbapadot a DRDO kísérleti intézet számára. A repülőgépet radarok és egyéb elektronikai eszközök légi tesztelésére használják majd. Korábban ilyen feladatkörre a haditengerészet vagy parti őrség flottájából bérbe vett gépeket alkalmaztak.

A Green Flag hadgyakorlat alatt egy ritka eset történt, ugyanis 190. Vadász Század pilótái A-10 típusú, csapásmérésre optimalizált repülőgépekkel légiharcot gyakoroltak. A varacskos disznók a „Kék Erők” csapatot erősítették, azaz a „jófiúkkal” voltak.