|

India beszállhat az amerikai EMALS fejlesztésbe?

Barack Obama amerikai elnök indiai látogatása során bejelentésre került, hogy az Egyesült Államok és India között újabb 10 évre meghosszabbításra került a védelmi technológiai együttműködés.

A hétvégén tett bejelentést Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter történelmi jelentőségűnek minősítette, kitérve arra, hogy az elmúlt évtizednyi együttműködésre alapozva újabb fokozatba kapcsolhat a két ország közti együttműködés.

Ezen partneri viszony kapcsán India számára rendkívül nagy jelentőséggel bírhat a repülőgép-hordozók fejlesztése terén az ezen a téren a legnagyobb tapasztalattal rendelkező Egyesült Államoktól kapható segítség. Mint olvasóink előtt ismert lehet a több évtizedes repülőgép-hordozó üzemeltetési tapasztalattal rendelkező India jelenleg saját fejlesztésű repülőgép-hordozókon dolgozik. Az Indigenous Aircraft Carrier nevű program részeként először egy kisebb, majd ezt követően egy 60 000 tonna vízkiszorítás körüli, várhatóan CATOBAR rendszerű, azaz a gépeket katapultos gyorsító berendezéssel indító hordozót kívánnak realizálni. Utóbbi esetében már korábban is felmerült, hogy nem a „klasszikus”, jól bevált gőzkatapult kerülne beépítésre, hanem az amerikai Ford osztályon debütáló elektromágneses rendszerű megoldás, az EMALS.

A jól ismert, a Top Gun által anno roppant látványosan szemléltetett gőzkatapultos indítás

A rend kedvéért… Hangerőt feltekerni, full HD, had szóljon! :)

A Ford osztályon nem nagy mennyiségű gőzfejlesztésre kell majd a reaktorok által termelt energiából. Kérdés, hogy ha úgy alakul India hogyan oldaná meg az elektromágneses rendszer tisztességes mennyiségű energiaigényének kielégítését.

A háttérben folyó tárgyalások végett Obama elnököt megelőzve érkezett Indiába Frank Kendall, a beszerzésekért, technológiai fejlesztésekért és a logisztikai vonalért felelős védelmi miniszter helyettes, mely kapcsán az amerikai illetékesek úgy nyilatkoztak, hogy jó eséllyel az EMALS közös fejlesztés és/vagy gyártása is terítékre kerül.

Washington egyébként nem csak technológiai vonalon igyekszik újabb körös támadást indítani a hatalmas indiai piacért, hanem többek között közös katonai képzési programokkal is igyekszik Moszkva egyik legfontosabb partnerét minél jobban magához édesgetni. Természetesen egy közös képzési program kidolgozása az Egyesült Államok és India védelmi együttműködését is könnyíteni tudná, hiszen a katonai vezetők következő generációi közösebb nevezőn lehetnek ily módon.