|

HTKA Hírhalom 2014. 47. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

HTKA Hírhalom 47. hét

Egy magyar vonatkozású hírrel kezdjük az e heti Hírhalmot: kiképzési repülésen vett részt a pápai Heavy Airlift Wing SAC 03-as gépe, mely során a légi teher és személyledobást gyakorolták. A repülésre november 20-án került sor, a C-17-es az Amerikai Légierő Aviano-i légibázisán vette fedélzetére az Amerikai Hadsereg 173. légi deszant csapatának ejtőernyőseit. Az 53 ugró és a két CDS paletta a Veszprém melletti gyulafirátóti gyakorlótér fölött hagyta el a gép rakterét. A 173-asok és a SAC gépei 2009 óta már többször is tartottak közös gyakorlatot, a most hírünkben szereplő különlegessége, hogy először került sor az ejtőernyősök ugratására Magyarország légterében.

Az eseményről készült képek:
173. légi deszant csoport a SAC 03-ban

173. légi deszant csoport Gyullafirátót fölött

Oroszországban új AWACS fejlesztésébe kezdenek hamarosan. Az A-100 Premier névre keresztelt típus az Il-76MD-90A-n alapul, a radart pedig a Beriyev Aviation Scientific-Technical Complex (TANTK) cég fejleszti. Az első szállítógépet múlt hét pénteken kapták kézhez, ez szolgál majd az új típus prototípusául. Az A-100 az A-50-est váltja, melyből kb. 20 példányt üzemeltet az Orosz Légierő.

A-50 AWACS

A Pakisztáni Légierő érdeklődik a J-31 iránt. Az ország védelmi minisztere, Rana Tanveer Hussain múlt hét pénteken hozta nyilvánosságra hogy a kínai hatóságokkal tárgyalnak az 5. generációs típus 30-40 példányának beszerzéséről. A J-31 azért is lenne jó választás Pakisztán számára, mert ugyan az az erőforrás van benne, mely a JF-17-esek meghajtásáról gondoskodik – a MiG-29 RD-33-asának módosított változata, az RD-93.

Shenyang J-31

Halálos helikopter balesetre került sor pénteken Romániában. Az IAR-330 Puma fedélzetén 10-en utaztak mikor helyi idő szerint reggel 8:40-kor lezuhantak. A szerencsétlenségben 8-an életüket vesztették, 2 embert égési sérülésekkel szállítottak kórházba.

A Pakisztáni Légierő is elvesztette egyik repülőeszközét, egy Mirage zuhant le éjszakai kiképzőrepülés közben. A gép Karachi városa közelében ütközött a földdel, a pilóta sajnos életét vesztette. A balesetnek szemtanúja volt egy helyi rendőrtiszt, aki azt állítja, hogy a gép még a levegőben kigyulladt. Az eset okainak kivizsgálását megkezdték.

Végrehajtotta első repülését az Orosz Légierő első modernizált Tu-160-as bombázója. A Blackjack NATO kóddal ellátott típus példányait 3 fázisú modernizációnak vetik alá a következő években, melynek első lépéseként a gépek közel teljes avionikáját lecserélik. Az ezen a szakaszon elsőként átesett gép szűzfelszállására november 19-én került sor, a Tu-160-as 2 óra 40 perc erejéig tartózkodott a levegőben.

Tu-160 Blackjack

Megkezdődött a brazil pilóták kiképzése a Gripenre. Elsőként ketten, Gustavo de Oliveira Santos kapitány és Ramon Pascotto Fórneas kapitány, korábbi Mirage 2000 és F-5 pilóták utaztak Svédországba a Satenas légibázisra, ahol az összes Gripenre kerülő hajózó kiképzése folyik. Első repülésükre november 19-én került sor egy JAS-39D-vel a Balti-tenger felett: felszállás után 1,5 perc alatt emelkedtek fel 35 000 lábra (10 668 m), majd különböző manővereket hajtottak végre a repülési tervnek megfelelően. A két pilóta fél évet tölt majd Skandináviában, elsőként megszerezve az oktatói státuszt a Gripenre.

Az Elbit Systems szállíthatja a német A400M-ek DIRCM önvédelmi rendszerét. A nyugati szállítógépen elterjedőben lévő eszköz lézerrel vakítja meg a közeledő infravörös önirányítású rakétákat, ezzel megakadályozva a találatot. A hagyományos infracsapdáknál jelentősen hatékonyabb eszköz 360 fokos védelmet biztosít, ehhez 3 tornyot helyeznek el a szállítógép törzsének különböző pontjain. Az Elbit már több típus számára is szállított a J-Music nevő eszközből, mely az eredetileg utasszállítók védelmére kifejlesztett C-Music módosított változata.

Forrás: Diehl BGT Defence

Forrás: Diehl BGT Defence ,

Ejtsünk néhány szót a brit A400M projektről is, ugyanis a Királyi Légierő múlt héten átvehette az első példányát. A szállítógép múlt hét hétfőn landolt a Brize Norton légibázison, ahol megkezdik a tesztelését, hogy megbizonyosodjanak az ígért képességek teljesüléséről. Nagy Britannia 22 példányt rendelt a típusból a régebbi C-130K Herculesek leváltására.

Forrás: Airbus

Forrás: Airbus ,

A thaiföldi 3. Hadsereg földhöz szegezte UH-1 és Bell 212-es forgószárnyasait, egy múlt hét hétfői, halálos áldozattal járó balesetet követően: egy helikopter helyi idő szerint 17:30-kor 9 ember halálát okozva. A hadsereg vezetőséges nem rendelt el repülési tilalmat a típusokra, melyekből kb. 40-40 példányt üzemeltetnek, de a 3. hadseregcsoportnál úgy döntöttek, hogy az eset kivizsgálásának idejére leállítják a 3 Bell 212 és 5 UH-1 helikopterüket.

A BAE Systems 572 millió dollárt zsebelhetett be november 19-én Edinburgh-ban, miután az Eurofighter konzorcium 4 állama aláírta a CAPTOR-E radar beszerzésére szolgáló szerződést. Az aktív elektronikus sugáreltérítésű radar nagyban javítja majd a Typhoon harci képességeit, ezzel növelve az exportesélyeit is. A típus 2 jelentős vadászgép beszerzést is elbukott az utóbbi években, az indiai veszteség után az Egyesült Arab Emirátusokkal is megszakadtak a tárgyalások, mindkét esetben az AESA radar hiánya jelentette a probléma egy részét.