|

Történelmi pillanat: Hajóra szállt az F-35C – VIDEÓ

Végrehajtotta első hajófedélzeti leszállását a Lockheed Martin F-35 Lightning II hajófedélzeti üzemre szánt változata.

A sikeres szárazföldi próbákat követően a USS Nimitz (CVN-68) asszisztálásával megkezdte a tengeri teszteket az F-35C: november 3-án a US Navy tesztpilótájával, Tony Wilson alezredessel a katapultülésben sikeres hajófedélzeti leszállást hajtott végre a nyújtott fesztávú F-35-ös. A jeles esemény egy új éra kezdete, mely során az ötödik generációs típus nyugdíjba küldi az F/A-18A/B/C/D Horneteket.

A teszteket már az áttervezett fékezőhoroggal teljesítette a gép. Tudniillik 2012 januárjában került nyilvánosságra, hogy 2011 folyamán a szárazföldi “hordozón” lefolytatott “hajófedélzeti” tesztek során derült fény rá, hogy az F-35C “fullánkja” nem képes elkapni a fékezőkötelet, mivel túlságosan közel helyezkedik el a gép főfutóműveihez. De a Lockheed Martin szakembergárdája megoldotta a problémát, így az áttervezett horog és az F-35C sikerrel teljesítette a szárazföldi imitációs próbákat, így juthatott el a típus a hajófedélzeti tesztekhez.

Fotó: Lockheed Martin

Fotó: Lockheed Martin ,

A US Navy 340 darab F-35C rendszeresítését tervezi, melyből már 5 darabot le is gyártott a Lockheed Martin, ezeket a floridai Eglin légibázison használják pilótaképzésre.

Az F-35C azonos alapkonstrukcióval rendelkezik, mint az F-35A és F-35B, de az alacsonyabb leszállósebesség érdekében megnövelték a szárnyfelületet és a kormányfelületeket, a helytakarékosság érdekében felhajtható szárnnyal látták el, valamint megerősítették a fékezőhorog bekötését és a futóműveket a hajófedélzeti üzem elviselésére.