|

Megoldódtak az F-35C fékhorog-problémái?

Bő két éve számoltunk be arról, hogy konstrukciós hibát találtak az F-35C-n: a fékezőhorog nem tudja „elkapni” a sodronykötelet. Úgy tűnik, mostanára sikerült megoldást találni.

2012 januárjában került nyilvánosságra, hogy 2011 folyamán a szárazföldi „hordozón” lefolytatott „hajófedélzeti” tesztek során derült fény arra, hogy az F-35C „fullánkja” nem képes elkapni a fékezőkötelet, mivel túlságosan közel helyezkedik el a gép főfutóműveihez.

F-35 Hook vs Wheel Height

A Lockheed Martin mérnökeit ráuszították a problémára és úgy tűnik sikerült megoldani a problémát: január folyamán a CF-3 jelzésű példánnyal a Lakehurst támaszponton átfutásos tesztsorozatot hajtottak végre és mint a 36 alkalommal sikeresen beakadt a fékezőhorog.

Az első lépcső sikeres teljesítését követően a Patuxent River haditengerészeti támaszpont „szárazföldi hordozója” felé veszik az irányt, ahol újfent bizonyíthat az újratervezett alkatrész. Amennyiben ezek a tesztek is sikerrel zárulnak, úgy megnyílik az út a tényleges tengeri tesztek előtt, melyet októberben terveznek elkezdeni a USS Nimitz (CVN-68) repülőgép-hordozó közreműködésével.