|

HTKA Hírhalom 2014. 42. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

HTKA Hírhalom

India sikeres tesztet hajtott végre a Nirbhay csapásmérő robotrepülőgéppel. A DRDO által fejlesztett, 700 kilométeres hatótávolságú cirkálórakéta nukleáris robbanófej hordozására is képes.

674 napig tartó 3. küldetése végeztével október 17-én, helyi idő szerint 9 óra 24 perckor visszatért a Földre és sikeres leszállást hajtott végre a kaliforniai Vandenberg támaszpont futópályáján az X-37B kísérleti űrrepülőgép, mely eddig összesen 1367 napot töltött a világűrben. A titokzatos űreszköz létrehozásának célja továbbra sem tisztázott.

Forrás: Boeing

Forrás: Boeing ,

Az E-2D Advanced Hawkeye programja újabb mérföldkőhöz érkezett: október 10-én a US Navy szakértői szerint elérte a kezdeti műveleti képességet (IOC). Ez azt jelenti, hogy az első század (VAW-125) gép- és személyi állománya teljesen feltöltve és kiképezve készen áll a bevetésre.

Izrael után újabb külföldi vevőt jelenthetnek be hamarosan a V-22 Osprey konvertiplánt fejlesztő Boeing és Bell Helicopters vállalatok vezetői. Sajtóhírek szerint Japánról van szó, mely 20-40 példányt rendelhet a típusból. A különleges típus iránt több másik ország is érdeklődik, többek közt az Egyesült Arab Emírségek, Kanada, Szaúd-Arábia, Katar, Olaszország, Brazília, Kolumbia, Szingapúr és Ausztrália is.

Tengerészgyalogos MV-22B Farnborough egén, 2012-ben

Tengerészgyalogos MV-22B Farnborough egén, 2012-ben ,

Egy C-17-es gyomrában megérkezett Ausztráliába az első két MH-60R Seahawk típusú helikopter, mely az Ausztrál Királyi Tengerészet 725. Századához került. A típusból 24 darabot vásárolt a szigetország 2011-ben.

Egy 2006 novemberében szignált, 1.6 milliárd dollár értékű szerződés értelmében a Dél-koreai Légierő (ROKAF) négy darab Boeing E-737 “Wedgetail” (mely az ázsiai országban a “Peace Eye” nevet kapta) típusú légtérellenőrző repülőgéppel rendelkezik, melyeket 2011-től vehettek át. A ROKAF vezetésének szerdai bejelentése értelmében most tovább bővítenék a flottát, mégpedig két példánnyal. Ez egyelőre csak szándékkinyilvánítás, konkrét szerződés még nem született.

Fotó: Boeing

Fotó: Boeing ,

Iraki kiküldetésük során a Brit Királyi Légierő (RAF) Airbus A330 Voyager típusú többfeladatú tankergépei első ízben töltöttek külföldi típust. A szerencsés kiválasztottak az Amerikai Egyesült Államok Tengerészgyalogságának (USMC) AV-8B Harrier II típusú repülőgépei voltak, melyeket szintén a térségbe vezényeltek az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet elleni műveletekben való részvétel okán.

Nincs minden rendben az első kínai repülőgép-hordozóval. A jelenleg Liaoning névre hallgató ex-szovjet egységfedélzetén az egyik tengeri teszt során eltört egy vízvezeték a gépházban és elárasztotta azt. A hajtás nélkül maradt hordozó külső segítségre szorult.

A Liaoning átadása kapcsán készült fotók egyike | Forrás: huanqiu.com

A Liaoning átadása kapcsán készült fotók egyike | Forrás: huanqiu.com ,