|

Európai katonai műholdat vesz a Lockheed Martin Dél-Koreának

A napokban írtunk róla, hogy lezárultak a tárgyalások a dél-koreai F-35 beszerzés kapcsán, a felek többek között megállapodtak az ellentételezési csomagban is. Nos, nem sokat kellett várni az ezzel kapcsolatos hírek érkezéséig, hiszen a Reuters értesülései alapján a Lockheed Martin katonai műholdat vásárol Szöul számára. Ugyan a Lockheed Martin saját maga is rendelkezik műholdak fejlesztésével kapcsolatos üzletággal, azonban a szóban forgó katonai kommunikációs műhold nem amerikai, hanem európai eredetű lesz.

Az amerikai védelmi óriásvállalat részéről nem kívántak részletekbe bocsátkozni a műhold kapcsán, így sem hozzávetőleges költség, sem kivitelező és típus információ nem áll rendelkezésre, a bethesdai székhelyű vállalat letudta annyival a dolgot, hogy csúcskategóriás, a dél-koreai haderő igényeit kielégítő műhold kerül majd pályára.

Az F-35 Lightning II típussal kapcsolatos nemzetközi üzleti fejlesztésekért felelős igazgató, bizonyos Steve Over úgy nyilatkozott, hogy a Lockheed Martin várhatóan 2017-ig pályára állítja a műholdat, leszállítja a kapcsolódó technikai rendszereket, illetve lezárja a kapcsolódó képzést.

Mivel azt tudni lehet, hogy a szóban forgó, kommunikációs feladatkörűnek megnevezett műhold európai lesz, így azért a szállító kiléte kapcsán lehet találgatni. Az öreg kontinensen két nagy játékos van ezen a téren: a francia – olasz Thales Alenia Space, illetve az Airbus Defense & Space. A Thales Alenia előnye ott lehet, hogy úgymond nem ismeretlenek Dél-Korában – legutóbb például idén májusban nyerték el 2 műhold, a Koreasat 7 és Koreasat 5A szállításának jogát a KTSat részére. Mely vállalat nemrégiben egyébként az amerikai SpaceX-et választott a műholdakat pályára állító partnerének.