|

Kawasaki P-1 alapú légtérellenőrző repülőgépet fontolgat Japán

A Jomiuri Simbun japán napilaphoz köthető The Japan News hírpoprtál által minisztériumi értesülések alapján lehozott híranyag szerint a japán védelmi minisztériumon belül jelenleg egy hazai fejlesztésű légtérellenőrző repülőgép kifejlesztésének gondolatával játszanak. Konkrétabban egyelőre a megvalósíthatóság vizsgálatának előkészítésével.

A kínaiak által meglehetősen gyakran kóstolgatott Japán Önvédelmi Haderő munkáját jelenleg 17 légtérellenőrző gép segíti: 13 Northrop Grumman E-2C Hawkeye és 4 Boeing E-767. Előbbi leginkább a U.S. Navy kapcsán lehet ismerős mindenkinek, míg utóbbi lényegében a B707-en alapuló E-3 Sentry, közismertebb nevén AWACS belsőségeivel ellátott B767.

Japán légi őrszemei közül kettő. A 2000-től hadrendben álló 4 E-767-es az idei év végéig esik át azon a modernizáláson, mely az amerikai E-3G Block 45-ös kollégái szintjére hozza fel a japán gépeket. | Fotó: ken H

Japán légi őrszemei közül kettő. A 2000-től hadrendben álló 4 E-767-es a 2014-es év végéig esik át azon a modernizáláson, mely az amerikai E-3G Block 45-ös kollégái szintjére hozza fel a japán gépeket. | Fotó: ken H ,

A hazai fejlesztésű típus a JSDF E-3C Hawkeye típusú gépeinek a helyére érkezne a 2020-as évek közepétől kezdődően és talán nem meglepő módon a tavaly megkezdett szolgálatba állítású Kawasaki P-1 típusú tengerészeti járőrgépre alapulna.

Hogy lesz-e tányéros Kawasaki, az majd idővel kiderül – az információk szerint a soron következő költségvetési évre 80 millió jent kívánnak elkülöníteni az előzetes elemzésekre.