|

Körvonalazódik az új AirForceOne

Hamarosan eldőlhet, hogy milyen típus válthatja a jelenlegi elnöki flottát és mely cégek vehetnek részt a többmilliárdos üzletben.

Az Amerikai Egyesült Államok Légierejének szóvivője, Charles Gulick bejelentette, hogy decemberig eldől, hogy a Boeing vállalatnak kell-e másokkal osztozni az Air Force One flottát alkotó VC-25A típusú repülőgépek leváltásában, vagy egyedül bezsebelheti az 1.6 milliárd dolláros üzletet.

A Boeing 747-200B-ből átalakított VC-25-ösök 1990 óta állnak hadrendben | Forrás: USAF

A Boeing 747-200B-ből átalakított VC-25-ösök 1990 óta állnak hadrendben | Forrás: USAF ,

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, az Airbus nem kíván részt venni az elnöki gépek leváltását célzó tenderen, így a magára maradt Boeing csak azon aggódhat, hogy a teljes munkát elnyeri, vagy csak a B747-8 Intercontinental gépek legyártását végzi el és más cég kapja meg az utasszállító gépek átalakításának lehetőségét.

A programot hivatalosan még az év vége előtt megkezdik, az első példány megvásárlására csak a 2016-os költségvetési évben lesz lehetőség, míg az első példány tesztelését 2018-tól kezdenék meg. A hivatalos szolgálatba állás a tervek szerint 2023-ra lesz esedékes