|

Nyugdíjba vonult az utolsó Invincible-osztályú repülőgép-hordozó

Alig több mint egy évvel azt követően, hogy az Invincible-osztályú HMS Ark Royal (R07) végleg elhagyta szülőhazáját, sor került a brit repülőgép-hordozó osztály utolsó, még szolgálatban lévő tagjának kivonására is. Az HMS Illustrious (R06) a Portsmouth Haditengerészeti Bázis kikötőjében búcsúzott el az aktív állománytól egy közepes méretű ünnepség keretében augusztus 28-án. Ez egyben azt is jelenti, hogy – bár merevszárnyú légi járművek a Harrierek kivonása óta nem szolgáltak fedélzetén – a Royal Navy utolsó, dedikált repülőgép-hordozója is nyugdíjba vonult.

Ameddig tehát a készülőben lévő, Queen Elizabeth-osztály első tagja, a névadó HMS Queen Elizabeth szolgálatba nem áll (ez 2020-nál előbb nem fog bekövetkezni), a brit Királyi Haditengerészet repülőgép-hordozó nélkül marad. Egyetlen, hasonló kategóriába sorolható felszíni egységük, zászlóshajójuk, az HMS Ocean helikopter-hordozó dokkhajó lesz, mely nemrégiben esett át egy 65 millió fontos modernizáláson.

Az HMS Illustrious, amint éppen kihajózik Portsmouthból

Az HMS Illustrious, amint éppen kihajózik Portsmouthból ,

Augusztus 28-án tehát nem csak az HMS Illustriuous 32 éves karrierje ért véget, hanem egy teljes hajóosztályé, mely az HMS Invincible 1977-es szolgálatba lépésével kezdődött. A repülőgép-hordozók, melyek fedélzetén a legkülönfélébb repülőgépek és helikopterek is megfordultak az évtizedek alatt, részt vettek valamennyi olyan konfliktusban, melyben Nagy-Britannia egy kicsit is érintett volt, de számos humanitárius küldetést is teljesítettek.

Az Illustrious kivonási ünnepségén, ahol végleg levonták a Fehér felségjelzést (White Ensign) több száz fős tömeg gyűlt össze, köztük az egykori „keresztanya”, Margaret hercegnő lánya, Lady Sarah Chatto. Rajta kívül eljött a hajó 17 egykori kapitánya közül 15, valamint számos veterán, akik hosszabb-rövidebb ideig szolgáltak a repülőgép-hordozón.