|

Nyugdíjba vonultak az ománi Jaguárok

Az Ománi Királyi Légierő a közelmúltba nyugdíjba küldte az utolsó SEPECAT Jaguár típusú csapásmérő repülőgépeit is.

Kivonta aktív szolgálatból az utolsó 4 darab SEPECAT Jaguar típusú repülőgépét is az Ománi Királyi Légierő. A Thumrait légibázison állomásozó 8. Század kötelékébe tartozó masinák augusztus 6-án teljesítették utolsó repülésüket.

Omán 1974-ben vásárolt 10 darab Jaguar OS és két OB típusú csapásmérő repülőgépet Nagy-Britanniától, majd 1977-tól állították szolgálatba a típust. Az első 12 példányt követően több lépcsőben ex-RAF-os T2 és GR1 verzióból is szereztek be, a flotta létszáma végül 24 gépre nőtt. A ’90-es évek folyamán GR3A sztenderdre korszerűsítették a Jaguárokat, melyek mostanáig szolgálták a közel-keleti államot.

Ománi Jaguar kötelék

Elbúcsúztak az ománi Jaguárok ,

A Jaguárok kivonásával sem marad harci repülőgép nélkül a szultánság, a légierő gerincét jelenleg 12 darab Block 50-es F-16C/D alkotja, melyeket a Peace A’sama A’safiya (Tiszta Égbolt) program keretén belül szerezték be. A tucatnyi gépet a Lockheed Martin 2005-2006 folyamán szállította le, az egyik 2013. szeptember 22-én oda is veszett egy balesetben. 2011 decemberében tovább bővítették a gépszámot és újabb 12 példányra adtak le rendelést, majd később 12 darab Tranche 3 verziójú Eurofighter Typhoon vadászbombázót is beszereztek.