|

Omán a Typhoon és a Hawk mellett döntött

Ahogy arról már beszámoltunk, Omán a már megrendelt F-16-osok mellé Eurofighter Typhoon vadászbombázókat is vásárolna. Nos, a döntés megszületett, ráadásul a páneurópai masina mellett Hawk kiképzőgépeket is rendeltek.

Ma robbant a hír, hogy az Ománi Királyi Légierő és a BAE Systems megegyezett, melynek értelmében 12 darab Tranche 3 verziójú Eurofighter Typhoon vadászbombázó és 8 darab Hawk 128 AJT (Advanced Jet Trainer) kerül az arab országba potom 4.2 milliárd dollárért cserébe. A hírek szerint ebből 2.5 milliárdod a Typhoonok csomagja tesz ki, mely tartalmazza a CAPTOR-E elektronikus fázisvezérlésű radart is. Az európai típus a SEPECAT Jaguart váltja, a gépek leszállítása 2017-től kezdődik.

Ománi Jaguar kötelék

Elbúcsúztak az ománi Jaguárok ,

Nem ez az első siker a környéken, Szaúd-Arábia 72 darab Eurofighter Typhoon többfeladatú vadászbombázót (24 darab Tranche 2 és 48 darab Tranche 3A változatot) vásárolt 2006 augusztusában a “Project Salam” program keretében. A Typhoonok leszállítása 2009-ben kezdődött, a gépek egy része azért érkezik eltérő modifikációban az arab országba, mivel eredetileg a Brit Királyi Légierő számára gyártott példányok közé tartozott, ám a gyártósorról az arab világba kerültek, lehetővé tévén így a szerződés mihamarabbi teljesítését. Az első példányok átvétele után nem lankadt az arabok vásárlási kedve, a tervek szerint 24 géppel nő a rendelési állomány, de rebesgetnek egy újabb 72 darabos megrendelést is.

A BAE Systems emellett tovább kilincsel az Arab-félszigeten, a Mirage 2000-9-eseiből kiábrándult Egyesült Arab Emírségek is szemezget a Typhoonnal.

7 hozzászólás “Omán a Typhoon és a Hawk mellett döntött”