|

M1 Abrams harckocsik a Baltikumban

Gyorsan leszögeznénk, hogy nem arról van szó, hogy a harckocsikkal jelenleg nem rendelkező balti államok valamelyike harckocsi beszerzésre adta a fejét, hanem „mindössze” arról, hogy a U.S. Army átdob néhány száz katonát és egy adag páncélozott járművet, többek között M1 Abrams harckocsikat.

Sorban álló M1A2 harckocsik a texasi sivatagban

M1A2 harckocsik éles lőgyakorlaton Texasban | Quentin Johnson, | U.S. Army ,

Az észt Postimees napilapnak az észt védelmi minisztérium megerősítette, hogy amerikai M1 Abrams harckocsik, gyalogsági, illetve páncélozott szállító harcjárművek állomásoznak majd az ország területén. A minisztérium sajtóosztálya „még egyeztetés alatt áll” indokkal arra már nem tért ki, várhatóan mekkora csapat is érkezik a U.S. Army-tól.

Az amerikai Stars and Stripes tegnapi híranyagából azonban tudni lehet, hogy októberben a texasi Fort Hood-ban állomásozó 1st Cavalry US Army Division kötelékéből 4 század, hozzávetőlegesen 600 amerikai katona fog Lengyelországba, illetve Észtországba települni 3 hónapnyi közös gyakorlat címszava alatt. Érkezésükkel a tavasz óta a régióban, szintén gyakorlatozás indokkal a térségben tartózkodó cirka 600 amerikai ejtőernyőst váltják.

A 1st Cavalry US Army Division egy része idén májusban, Németországban