|

Nyugdíjba vonulnak a tengerészgyalogos UH-1N-ek

Az UH-1N Twin Huey neve sokáig forgott közszájon a magyar médiában, nem véletlenül: az orosz Mi-8/17 forgószárnyasok leváltására sokáig e helikoptertípus látszott a legesélyesebbnek, miután az Amerikai Egyesült Államok Légiereje felajánlott 32 darabot kivonásra ítélt állományából. Mint azóta bebizonyosodott, az üzletből végül nem lett semmi (ahogy helikopterkérdésben sem sikerült zöld ágra vergődnie a magyar katonai és politikai vezetésnek), az UH-1N-ek pedig továbbra is becsülettel szolgálják a USAF céljait. Azonban nem a légierő az egyetlen amerikai haderőnem, mely használja a típust: a tengerészgyalogság állományában szintén megtalálható egyszázadnyi mennyiség.

Ám már nem sokáig, a „bőrnyakúak” ugyanis hivatalosan is bejelentették, hogy idén szeptembertől megválnak a 43 éve szolgálatban álló UH-1N-től, melynek helyét új, jóval modernebb testvére, az UH-1Y Venom veszi át. A USMC Marine Light Attack Helicopter Squadron 773 (HMLA-773) tartalékos százada repüli még a Huey-t, mégpedig több bázison települve: a Robins AFB, a NAS New Orleans és a közös felhasználású McGuire-Dix-Lakehurst rendelkezik UH-1N-ekkel. Az AH-1W Super Cobra harci helikoptereket szintén üzemeltető HMLA-773-nél már természetesen zajlik az átfegyverzés az új gyártású UH-1Y-ra, mely folyamat szeptemberre ér el olyan stádiumba, hogy a Twin Huey minden tengerészgyalogos példánya megkezdhesse nyugdíjas éveit.

Bell UH-1Y, a bőrnyakúak új játékszere | Fotó: USMC

Bell UH-1Y, a bőrnyakúak új játékszere | Fotó: USMC ,

Az első UH-1N-ek 1971-ben érkeztek a US Navy és a USMC állományába. Végül összesen 205 darab ilyen helikopter készült, melyek mellé még hat darab VH-1N-t kapott a Marine Helicopter Squadron One, melynek feladata az Egyesült Államok elnökének utaztatása. Később mind a hat VH-1N-t, valamint 38 UH-1N-t átalakítottak fegyvertelen HH-1N verziójúvá. Ezt már csak azért is érdemes megjegyezni, mert az UH-1N-ek búcsúja után öt HH-1N még szolgálatban marad Yumában, egészen 2015-ig, mikor ezek helyét is átveszi majd az UH-1Y.