|

Biztos nem rendszeresít Gripent Dánia

A korábbi hírekkel ellentétben nem indul a dán F-16AM/BM Fighting Falcon típusú vadászbombázók leváltására kiírt közbeszerzési eljáráson a Saab AB.

A svéd kormány június 21-én bejelentette, hogy a korábbi hírekkel ellentétben a skandináv repülőgépgyár vállalat nem indítja az új generációs Gripent a délnyugati szomszéd tenderén. A meglepő lépést azzal indokolták, hogy egy átfogó elemzést követően döntöttek a távol maradás mellett.

„Hálásak vagyunk a pályázatra történő meghívásért, de mint minden esetben, így most is megvizsgáltuk a helyzetet és ezúttal úgy döntöttünk, hogy nem nyújtunk be pályázatot. A döntést megelőző vizsgálatban állami és iparági képviselők egyaránt részt vettek” – vázolta a helyzetet Ulf Hammarström, az FMX (Svéd Védelmi és Biztonsági Export Ügynökség) főigazgatója.

A JAS-39E/F dánokra szabott változata, a Gripen DK | Forrás: Saab AB

A JAS-39E/F dánokra szabott változata, a Gripen DK | Forrás: Saab AB ,

Egy ideje nem olyan biztos, hogy az F-35 Lightning II fejlesztésében és gyártásában érdekelt dánok az ötödik generációs típust rendszeresítik. A skandináv ország több vadászbombázót is meg akart megmérettetni, 2010-ben azonban költségvetési okok miatt jegelték a 60 darab, MLU korszerűsítésen átesett Lockheed Martin F-16AM/BM leváltására kiírt tendert. Az első törekvések még 48 gép beszerzéséről szóltak, azonban a tender már csak 30 korszerű vadászbombázóra írták ki és 2018-tól állították volna hadrendbe.

Az áprilisban újraindított közbeszerzés a jelenlegi információk alapján darabszám nélkül került kiírásra, és a Lockheed Martin F-35A Lightning II, Boeing F/A-18E/F Super Hornet, a Saab JAS-39E/F dánokra szabott változata, a Gripen DK, valamint a Eurofighter Typhoon kapott meghívást. (Érdekes módon a Dassault Avation nem kapott ajánlatkérő levelet.)

A jelenlegi helyzetet figyelembe véve három típus között dőlhet el a verseny. A felkért vállalatoktól júliusig várták az ajánlatokat, a tenderre nevezett típusok adatai mellett nagy hangsúlyt kap a beszerzési, üzemeltetési és karbantartási költség, valamint a technológiai transzfer is. A beadványok kiértékelését követően 2015 közepén hirdetik ki a végső győztest. A nyertes vadászbombázót 2020 és 2024 között tervezik hadrendbe állítani, ekkor már a dán Falconok elmúlnak 45 évesek is.