|

A Rafale nélkül rajtolt el a dán vadászgép-beszerzés

Elrajtolt a dán közbeszerzési eljárás, melyre négy vállalat kapott meghívást. Érdekes módon a Rafale gyártója nincs a listán.

Egy ideje nem olyan biztos, hogy az F-35 Lightning II fejlesztésében és gyártásában érdekelt dánok az ötödik generációs típust rendszeresítik. A skandináv ország több vadászbombázót is meg akart megmérettetni, 2010-ben azonban költségvetési okok miatt jegelték a 60 darab, MLU korszerűsítésen átesett Lockheed Martin F-16AM/BM leváltására kiírt tendert. Az első törekvések még 48 gép beszerzéséről szóltak, azonban a tender már csak 30 korszerű vadászbombázóra írták ki és 2018-tól állították volna hadrendbe.

Fotó: Dán Királyi Légierő

Fotó: Dán Királyi Légierő ,

A napokban újraindított közbeszerzés a jelenlegi információk alapján darabszám nélkül került kiírásra, és a Lockheed Martin F-35A Lightning II, Boeing F/A-18E/F Super Hornet, a Saab JAS-39E/F dánokra szabott változata, a Gripen DK, valamint a Eurofighter Typhoon kapott meghívást. Érdekes módon a Dassault Avation nem kapott ajánlatkérő levelet.

A felkért vállalatoktól júliusig várják az ajánlatokat, a tenderre nevezett típusok adatai mellett nagy hangsúlyt kap a beszerzési, üzemeltetési és karbantartási költség, valamint a technológiai transzfer is. A beadványok kiértékelését követően 2015 közepén hirdetik ki a végső győztest. A nyertes vadászbombázót 2020 és 2024 között tervezik hadrendbe állítani, ekkor már a dán Falconok elmúlnak 45 évesek is.