|

Tolódik a dán döntés

Dániában még mindig nem született meg a döntés az F-16 gépeket leváltó új típusról. A dán Védelmi Minisztérium közlése szerint idén már biztosan nem, de 2010-ben talán már meglesz a váltótípus.

Søren Gade védelmi miniszter szerint mérlegelték, meddig tudnák még szolgálatban tartani az F-16 flottát úgy, hogy még biztosítani lehessen a légtérvédelmet, és az üzemeltetési költségek se legyenek túl magasak. Arra jutottak, hogy akár 2018-ig is használhatnák a típust. Ehhez azonban szükséges lenne több modernizációs programot is végrehajtani rajtuk.

„Idén nyáron szerettem volna megállapodni a váltótípusról, de ezt jövő évig halasztanunk kell. A legfontosabb az, hogy a helyes döntést hozzam ez ügyben. Ehhez sajnos több időre van szükségem. Őszintén szólva nem szeretnék az az ember lenni, akit mindenki utál egy esetleges rossz döntésért.” –nyilatkozta Gade.

Dán F-16 a 2005-ös radomi repülőnapon

Dán F-16 a 2005-ös radomi repülőnapon ,

A jelenleg szolgálatban álló 60 F-16 AM és BM vadászbombázó váltótípusának címére három típus pályázik: a Lockheed Martin F-35 Lightning II, a Boeing F/A-18 E/F Super Hornet és a „szomszédból” a SAAB JAS-39 Gripen NG. Eddig nem érkeztek hírek arról, hogy Dániában milyen véleményen vannak a versenyzőkről. Ha jövőre meglesz a győztes, akkor az első példányok 2019 környékén érkezhetnek meg, bár ez függ attól is, hogy az F-16-ok meddig bírják.

„Nincs kedvencem. Mindegyiknek vannak előnyei és hátrányai is. De nekünk most teljesen elfogulatlannak kell lennünk, hogy tényleg a lehető legmegfelelőbbet válasszuk. Jelen esetben különösen fontos, hogy olyan típust válasszunk, ami felveheti a versenyt bármilyen más géppel, ugyanis kevesebb áll majd belőle szolgálatba belőle, mint jelenleg az F-16-okból. Nem fedek fel államtitkot, ha elárulom: 25-30 darabot vásárolunk majd.” – mondta Gade.

Sikert sikerre halmoz...F-35 Lightning II

Sikert sikerre halmoz…F-35 Lightning II ,

A védelmi miniszter nyilatkozatából kiindulva Dániának is a JSF-et kéne választania, ugyanis a közeli államok közül Norvégia és Hollandia is ezt tette (bár ez egyeseknek nem tetszett). A Gripen NG és a Super Hornet ugyanis egy fél generációval az F-35 mögött van, főként előbbi van nagyobb hátrányban vele szemben.
Viszont nem szabad elfelejtenünk, hogy Norvégia, Hollandia és Dánia NATO-szövetségesek, így tulajdon képen megfelelő lenne bármelyik típus.

Ami pedig a költségeket illeti: előzetes számítgatások szerint Dániának mintegy 100 milliárd Koronájába kerül majd a típusváltás.

4 hozzászólás “Tolódik a dán döntés”

  1. jake: tudtommal 1 Dán Korona 0,2 USD körül mozog perpill, szal annál egy kicsit vaskosabb összeg lesz.

    Mondjuk azt nem tudom, hogy ebben a 100 milliárd Koronában mi van benne pontosan, mert 25-30 F-35 + kapcsolódó dolgokért elég vaskos összeg lenne cirka 20 milliárd USD. Nincs ebbe egész véletlenül belekalkulálva a JSF program dán költsége, vagy a gépek várt üzemeltetési költsége?