|

Újabb szállítógépeket rendelt Egyiptom

Az Airbus Group örömmel jelentette be, hogy az afrikai ország további C-295 típusú teherszállító repülőgépet rendelt.

Az európai repülőgép-ipari konzorcium hadi- és űrtechnikával foglalkozó részlege (Airbus Defence&Space) bejelentette, hogy Egyiptom további 8 darab C-295 típusú teherszállító repülőgépet rendelt légiereje számára. A szerződés magába foglalja a logisztikai támogatást, a pótalkatrészek és a képzés árát, valamint a flotta karbantartását is.

Egyiptom jelenleg 6 darab C-295-öst vehetett át. A mostani megrendeléssel együtt 14 gép vár leszállításra. Az összes példány átadását követően az Egyiptomi Légierő lesz a típus legnagyobb üzemeltetője 20 géppel.

C-295-es látványterv az egyiptomi színekben

C-295-es látványterv egyiptomi színekben | Forrás: Airbus Military ,

A CN-235-ös megnövelt törzshosszú változata jelenleg 19 országban áll hadrendben 150 gépes darabszámban. A C-295-ös gépcsalád különböző verziói számos feladat ellátására képesek, a szállító alapváltozat mellett készítettek tengeri járőrözésre, valamint légtérellenőrzésre alkalmas változatot, de tavaly mutatták be a wingletekkel ellátott, gazdaságosabb málhást és a tűzoltó variánst is.

A fejlesztés nem áll le, tovább dolgoznak a típuson, újdonság lesz a szemmagasságú kijelző (HUD) és a fedélzeti semlegesgáz-generátor rendszer (OBIGGS) rendszer is. Utóbbit a szárnytartályokba építik majd be és növeli a típus túlélőképességét is. A rendszerek földi tesztelését már megkezdték, az első repülésre várhatóan az év közepéig kell majd várni.