|

Még több F-35-öst vásárolhat Japán

A japán védelmi miniszter, Itsunori Onodera elmondta, amennyiben az F-35 Lightning II ára elfogadhatóbb lesz, további példányokat vásárolnak a típusból.

Japán 42 darab F-35A Lightning II típusú vadászbombázót vásárolásáról döntött 2011-ben. Az üzlet értéke 4.2 milliárd dollár és részben Japánban készülnek majd a gépek, valamint bizonyos darabszámot követően a végszerelés is a szigetországban zajlik majd, mivel az amerikai ajánlat magában foglalja egy összeszerelő-üzem létesítését is mintegy 800 millió dollár értékben. Japán az első F-35A-t még 2016 folyamán át kívánja venni.

Összeszerelősor Forth Worth-ben | Forrás: Lockheed Martin

F-35 összeszerelősor Forth Worth-ben | Forrás: Lockheed Martin ,

Onodera kifejtette, ahogy növelik a résztvevő nemzetek az F-35-ös gyártási kapacitását, úgy csökken majd a típus gyártási költsége és a darabára is. Amennyiben elfogadható összeg szerepel majd az árcédulán, úgy várhatóan további példányokat rendelhetnek, sőt, akár meg is duplázhatják a megvásárolt gépek számát.

A Lockheed Martin egyébként a napokban közölte, hogy augusztusban kezdik meg az első Japánnak szánt F-35-ös összeszerelését Forth Worth-ben.