|

Megérkeztek Izraelbe az első Lavik

Megérkezett Izraelbe az első két Alenia Aermacchi M-346 „Master” típusú sugárhajtású kiképzőgép, mely „Lavi” (azaz oroszlánkölyök) néven áll hadrendbe a közel-keleti országban.

Július 9-én megérkezett a Hatzerim légibázisra az Izraeli Légierő első két vadiúj sugárhajtású kiképzőgépe. A márciusban bemutatott 102 és 103 oldalszámú példányok berepülése megtörtént, hamarosan szolgálatba állhatnak a 102. Század kötelékében.

A többi gép állapotáról is közöltek információkat, 6 darab Lavi már a végszerelő soron van, további 5 példány pedig a főelemek összeszerelésénél tart. A gyártó ígérete szerint mind a 30 gépet átadják 2016 végéig.

Forrás: Alenia Aermacchi

M-346 izraeli színekben | Forrás: Alenia Aermacchi ,

Az izraeli védelmi miniszter 2012 februárjában jelentette be, hogy az olasz típus legyőzte koreai-amerikai vetélytársát, a KAI (Korean Aerospace Industries) és a Lockheed Martin által közösen kifejlesztett T-50 ‘Gonden Eagle’-t. A nyertes masinából 1 milliárd dollárért cserébe 30 darab kerül Izraelbe (a 60 darab Douglas A/TA-4 Skyhawk leváltására), ám nem az állam lesz a tulajdonosuk, hanem az Elbit Systems és az IAI (Israel Aerospace Industries) által alapított TOR vállalat vásárolja meg és adja bérbe az Izraeli Légierő számára. (A komplex üzleti megoldás részletezéséért katt ide!)

További képek:

Forrás: Alenia Aermacchi

Forrás: Alenia Aermacchi ,

Forrás: Alenia Aermacchi

Forrás: Alenia Aermacchi ,

Forrás: Alenia Aermacchi

Forrás: Alenia Aermacchi ,