|

Vezérszerepet kapott a Northrop Grumman

Az esetleges győzelem esetén a Northrop Grumman fővállalkozásában valósulhat meg a BAe Hawk típusú sugárhajtású kiképzőgép gyártása.

Arról már korábban is beszámoltunk, hogy a BAE Systems a Northrop Grumman oldalán indul harcba a T-38 Talon leváltását célző tenderen. Az angol Hawkon alapuló AJTS (Advanced Jet Training System) koncepciót kínáló társulás tegnap bejelentette, hogy győzelem esetén a szerződés fő vállalakozója a Northrop Grumman lesz, valamint a csapat tagja lesz még az Adour erőforrásokat szállító Rolls-Royce és a földi kiképzőberendezésekért felelős L-3 Link Simulation & Training vállalatokat is.

Forrás: BAE Systems

Sutba dobták a korábban favorizált Hawk AJTS koncepciót | Forrás: BAE Systems ,

A T-X program keretében a szuperszonikus T-38C Talon típusú sugárhajtású kiképzőgépek leváltására keresnek olyan típust, mely megfelelő módon képes elvégezni a pilóták képzését az elkövetkezendő 40 évben. Az előzetes darabszámok szerint 350 gép megrendelése biztos, de valószínű, hogy ez a szám tovább fog növekedni. Az óriási üzletről a Northrop Grumman csapata mellett nem akar lemaradni az új típussal előrukkoló Boeing/Saab, valamint a Korea Aerospace Industries és Lockheed Martin alkotta páros sem, mely a T-50 Golden Eagle felpiszkált változatával pályázik. Emellett bejelentkezett még a megmérettetésre az Alenia Aermacchi és a General Dynamics a T-100-assal (mely az M-346 Master “amerikanizált” változata, valamint a BAE Systems és a Northrop Grumman a Hawk T2-essel. Emellett korábban az is felmerült, hogy a kínaiak is versenybe szállnának a US Aerospace segítségével.