|

Kínaiak a T-X tenderen?

A kínai elnök, Hu Jintao amerikai látogatásának célja nem más, mint egyengetni két kínai projekt útját, melyen az Egyesült Államokat kívánják „meghódítani”.

Az állami tulajdonú AVIC (Aviation Industry Corporation of China) ajánlatot készül tenni az USAF sugárhajtású kiképzőgépek beszerzését (a T-38 Talonok utódlását) célzó T-X és a US Navy elnöki helikopterekre (a Sikorsky VH-3 és VH-60 leváltására kiírt) kiírt VXX tenderén. A közbeszerzések kikötése, hogy a repülőeszközök (legalább részben) az Amerikai Egyesült Államokban készüljenek, ehhez a US Aerospace (USAE) lesz a segítségükre, melynek neve a KC-X tender kapcsán az ukrán ajánlattal kapcsolatban már felmerült.

Az USAE és az AVIC még 2010 szeptemberében kötött szerződést egymással, melynek értelmében az amerikai vállalat értékesíti a kínai konzorcium termékeit az észak-amerikai piacon, így az AC-313 helikoptert és a fejlesztés alatt álló C919 keskenytörzsű utasszállító repülőgépet.

A Hongdu L-15-ös.

Hongdu L-15-ös amerikai felségjellel? ,

A T-X tender elnyerésére a kéthajtóműves L-15 Falcon kiképzőgépet küldik ringbe, itt a szuperszonikus Boeing és a BAE Systems/Northrop Grumman páros által kínált Hawk AJT lehet az ellenfelük.

A VXX esetén a 13 tonnás AC-313-ast ajánlják, itt az AgustaWestland AW101 és a Sikorsky S-92 típusokat kell legyőzniük. A 20 helikopter beszerzését célző tender győztesének várhatóan 6 milliárd dolláros üti majd a markát.

Persze számos kérdés merül fel a kínai nevezéssel kapcsolatban. Az egyik legfontosabb az, hogy vajon az amerikai elnök életét rábízzák-e egy kínai masinára, emellett az elnöki gépek kommunikációs rendszerét át merik-e adni a kínaiaknak integrálásra?

5 hozzászólás “Kínaiak a T-X tenderen?”

  1. Az b@sza be. Előbb lesz azt hiszem Apache és F35-ös Kecsón, magyar felségjelzéssel, mint az USAFnak kínai/vagy kínai származású ketyere. A repik akkor hisztit vernének ki, hogy beleremegne a Capitolium…
    Busz, kaja még rendben, de katonai technika? Még a T50-nek is több az esélye, sőt!