|

Beszünteti a taposóaknák gyártását az Egyesült Államok

Mint ismert lehet az Egyesült Államok a Föld országainak azon kisebb, aktuálisan 35 tagot számláló csoportjába tartozik, melyek nem írták alá a gyalogsági taposóaknák betiltásáról szóló, Ottawai Egyezményként is ismert, 1999-ben hatályba lépett szerződést. Arra ugyan egész biztosan még várni kell, hogy esetleg belépjenek azon országok csoportjába, akik aláírták a szerződést, ám a napokban bejelentettek alapján egy lépéssel közelebb kerültek egy esetleges későbbi csatlakozáshoz: az egyezmény hatályba lépése óta eltelt 15 évet értékelő, Mozambikban megtartott konferencia zárónapján az Egyesült Államok mozambiki nagykövete bejelentette, hogy hazája beszünteti a taposóaknák gyártását, a jövőben a készleteket nem tartják szinten sem hazai, sem külföldi gyártású aknákkal.

A megfigyelői szerepkörű amerikai delegáció nevében nyilatkozó Douglas M. Griffiths elmondta, hogy ez lényegében egyenértékű a jelenlegi mintegy 10 milliós taposóakna készletük csökkentésével. Az elhangzott nyilatkozatban ezen felül szó volt arról, hogy az Egyesült Államok kész olyan helyettesítő megoldások kidolgozására, melyek biztosítják a taposóaknák által nyújtott katonai előnyöket, ám kompatibilisek a taposóaknák betiltásáról szóló egyezménnyel, azaz lehetőséget adnak arra, hogy az Egyesült Államok a későbbiekben esetleg belépjen a jelenleg 161 országot számláló csoportba.

Hogy ezt milyen formában oldanák meg, azt egyelőre még az amerikaik sem tudják. Két dolog mindenesetre biztos:

  • a mostani volt az első explicit utalás arra, hogy Washington hajlandó elindulni egy esetleges csatlakozásig vezető úton
  • védelmi illetékesek szerint 15-20 évre van még elegendő taposóaknájuk

A korábbiakban Washington elsődleges érve az volt a taposóakna készletének védelmében, hogy azokra szükség van a Koreai-félszigeten az anno egy észak-koreai invázió ellen telepített aknazár fenntartása érdekében.

Az Obama adminisztrációnál egyébként régóta lobbiztak ezen döntés érdekében, ám ez az elmúlt években a lehetőségek tanulmányozására hivatkozván mindeddig hárítva lett.

A leszerelésért dolgozó csoportok ugyan örömmel fogadták az amerikai döntést, ám egyből kihangsúlyozták, hogy ez ettől még kevés, lévén csak a gyártás leállításártól van szó, nem pedig a megsemmisítésről, tovább semmiféle céldátumot nem adtak meg a csatlakozásra. Mindezek mellett remélik, hogy Washington döntése hasonló lépésre sarkalja a többi, nem aláíró nemzet döntéshozóit is.

Az Egyesült Államok legutóbb 2004-ben változtatott az aknákkal kapcsolatos hivatalos politikáján. Ettől kezdődően csakis önmagát adott idő után deaktiváló gyalogsági taposóaknákat gyártanak, egyben kivonva a nem fémtestű, fémdetektorral nem felderíthető aknákat.

Az Ottawai Egyezmény kapcsán érdemes megjegyezni, hogy bár évről-évre nő a megtisztított területek nagysága és a taposóaknáknak évente áldozatul esők számát is sikerült drasztikusan csökkenteni a telepített aknák mennyiségére vajmi hatással volt az elmúlt években: 2011-ben például több aknát telepítettek, mint bármelyik, 2004-től számított évben.