|

Két milliárd euró, teherautókban

Svédország és Norvégia az elkövetkezendő évtizedben nagyipari méretekben, mintegy kétezres darabszámban szerezhet be logisztikai járműveket a Rheinmetalltól.

A katonai kivitelű MAN teherautók fejlesztésével és gyártásával foglalkozó Rheinmetall május végén jelentette be, hogy a két skandináv ország mintegy egymilliárd euró értékben vásárolhat a jövőben teherautókat, amely beszerzés első lépcsőjeként mind Svédország, mind Norvégia is adott le egy kisebb megrendelést.

MAN HX | Forrás: Rheinmetall

MAN HX | Forrás: Rheinmetall ,

A svéd haderő logisztikai gépjárműparkjának fejlesztésére konkrétan 215 darab járműre érkezett rendelés, amelyek közül 51 darab páncélozott fülkével kerül átadásra. Az eddigi norvég rendeléssel együtt összesen 335 darab teherautót kell 2017 végéig Skandináviába szállítani a Rheinmetallnak 14 különböző változatban, amely teherautók értéke mintegy 200 millió euró.

Ugyan a végleges darabszámok egyelőre nincsenek kőbe vésve, de a becslések szerint Svédország és Norvégia közösen közel kétezer logisztikai járművet szerezhet be 2014 és 2026 között, amely együttes értéke felülmúlhatja az egymilliárd eurót. Ilyen mennyiségű járműhöz támogatás is kell, amelyre szintén született megállapodás három évtizedre. A darabszámoktól függően ez utóbbi szerződés értéke is szintén elérheti az egymilliárd eurót.